Berlijn: Turkije is platform van militante moslims
Volgens de Duitse regering is Turkije onder president Erdogan een steunpilaar van militante moslimgroepen in het Midden-Oosten. Met die inschatting komt de relatie tussen Turkije en Duitsland nog verder onder druk te staan.
Het was waarschijnlijk niet de bedoeling van de kanselier dat deze visie direct de hele wereld over zou gaan. Het staat namelijk in een vertrouwelijk stuk aan de fractie van Die Linke in de Bondsdag. De omroep ARD heeft het stuk gezien.
In antwoorden op Kamervragen noemt het ministerie van Binnenlandse Zaken Turkije „een centraal actieplatform voor islamistische groeperingen.” Vooral sinds 2011 is zowel het binnen- als het buitenlands beleid geïslamiseerd. „De talrijke solidariteitsuitingen en ondersteunende maatregelen voor de Egyptische moslimbroederschap, Hamas en groepen van de bewapende Syrische oppositie door de regeringsartij AKP en president Erdogan onderstrepen hun ideologische affiniteit met moslimbroeders”, aldus de regering.
Volgens de ARD legde Berlijn in die beantwoording voor het eerst een directe relatie tussen de Turkse president en de militante Palestijnse beweging Hamas, die al jaren op de EU-lijst van terreurorganisaties staat.
Leden van de Duitse Bondsdag spreken hun verbazing erover uit dat deze inschatting van Turkije vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken komt, en niet van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De tekst zou wel zijn afgestemd met het kantoor van kanselier Merkel.
De Duitse politiek tegenover Turkije is altijd gematigd geweest. Die opstelling lijkt te veranderen na de mislukte coup. Merkel heeft gezegd dat invoering van de doodstraf in Turkije direct leidt tot het afbreken van toetredingsonderhandelingen met de EU.
In Nederland roept Tweede Kamerlid Wilders de regering op zich in deze kwestie achter Duitsland op te stellen.