Kerk & religie

„Christen Iran geïntimideerd”

Christenen in Iran worden systematisch geïntimideerd. Britse en Amerikaanse christelijke leiders maken zich grote zorgen over hen.

Van onze correspondent
16 August 2016 10:44Gewijzigd op 16 November 2020 05:45
De Iraanse hoofdstad Teheran. beeld David Astley
De Iraanse hoofdstad Teheran. beeld David Astley

De Britse Foreign and Commonwealth Office (FCO), die de Britse belangen wereldwijd behartigt, bracht eind vorige maand een rapport uit over de vervolging van minderheden en het gebruik van de doodstraf in Iran. Daaruit blijkt dat christenen in het islamitische land ernstig worden belemmerd in het praktiseren van hun geloof. Dit wordt namelijk vaak gezien als het verspreiden van propaganda tegen het Iraanse systeem.

Christelijke gemeenschappen worden als gevolg daarvan systematisch geïntimideerd, aldus het rapport. Zo werd de Iraanse christin Maryam Naghash Zargaran tot vier jaar cel veroordeeld omdat zij ervan beschuldigd wordt te handelen tegen de Iraanse veiligheid. Ze zit in de beruchte Evingevangenis in Teheran. Sinds vorige maand is zij in hongerstaking omdat zij dringend medische behandeling nodig heeft, die haar echter geweigerd wordt.

Twee weken geleden luidden mensenrechtenorganisaties de noodklok over drie christenen uit Azerbeidzjan die al ruim een maand in Iran worden vastgehouden. Ze waren door Iraanse vrienden uitgenodigd om aan een ceremonie deel te nemen, maar werden om onduidelijke redenen door de autoriteiten gearresteerd. Hun familieleden meldden niet te weten waar de drie zich momenteel bevinden. Ze doen een beroep op de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op de Iraanse autoriteiten.

Bijna tachtig Britse en Amerikaanse christelijke leiders hebben onlangs in een verklaring gezegd zich „grote zorgen” te maken over de wijze waarop minderheden in Iran worden behandeld. De kerkleiders stelden dat de onderdrukking van christenen tijdens het bewind van de huidige president, Hassan Rohani, is toegenomen. Ze riepen westerse landen ertoe op om in hun relaties met Iran rekening te houden met „de betreurenswaardige toestand van de mensenrechten” in dat land en in het bijzonder met „de pijnlijke situatie van Iraanse christenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer