Kerk & religie

Hoogste rechter: Geweld tegen christenen India in 2008 nog niet aangepakt

De moord op een hindoeleider leidde in 2008 tot een golf van geweld in de Indiase deelstaat Odisha. Acht jaar later is een groot aantal daders nog steeds niet veroordeeld. „Zeer verontrustend”, zegt de hoogste rechter in het land.

Redactie kerk
16 August 2016 10:25Gewijzigd op 16 November 2020 05:45
beeld Reuters
beeld Reuters

De moord op hindoeleider Swami Laxmanananda Saraswati op 23 augustus 2008 leidde tot het grootste antichristelijke geweldsincident in India’s geschiedenis. Hindoefundamentalisten beschuldigden de christenen van de moord. In het district Kandhamal, in de oostelijke deelstaat Odisha, werden als gevolg daarvan zo’n 100 christenen gedood, 300 kerken aangevallen en 6000 huizen van christenen vernield. Zo’n 50.000 mensen raakten dakloos.

Deze maand oordeelde het hooggerechtshof van India dat de slachtoffers van het geweld van destijds onvoldoende schadevergoeding hebben gekregen, meldde de Amerikaanse nieuwsdienst World Watch Monitor gisteren. In dat verband noemde de hoogste rechter, T. S. Thakur, het „zeer verontrustend” dat van de 827 strafzaken er 315 niet zijn voortgezet, terwijl in 362 gevallen waarin een vonnis werd uitgesproken er maar 78 tot daadwerkelijke veroordeling leidden. Thakur heeft Odisha nu de opdracht gegeven de misdaden opnieuw te onderzoeken.
Intussen zitten de zeven christenen die werden opgepakt op verdenking van de moord op de hindoeleider nog steeds vast. Ze hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Vorig jaar juni stelden ook twee topambtenaren van de politie voor een onderzoekscommissie van Kandhamal dat de beschuldigingen tegen de christenen vals zijn.
----

Zie ook:

Zeker 18 doden bij religieus geweld India – Reformatorisch Dagblad (27 augustus 2008)

Geweld in India gericht op christenen – Reformatorisch Dagblad (29 augustus 2008)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer