Kerk & religie

Duitse roomse bisschoppen prijzen Luther

Volgens de Duitse rooms-katholieke bisschoppen was Maarten Luther een „religieuze zoeker, getuige van het Evangelie, leraar in het geloof en prediker van geestelijke vernieuwing.”

Redactie kerk
15 August 2016 10:17Gewijzigd op 16 November 2020 05:44
Paus Benedictus XVI en ds. Nikalaus Schneider, raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland, in september 2011 in Erfurt.  beeld EPA, Norbert Neetz
Paus Benedictus XVI en ds. Nikalaus Schneider, raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland, in september 2011 in Erfurt. beeld EPA, Norbert Neetz

De Duitse bisschoppenconferentie publiceerde vorige week een rapport met het oog op de Reformatieherdenking volgend jaar. De uitgave, ”Reformatie in oecumenisch perspectief”, geeft weer hoe de dialoog tussen de Rooms-Katholieke Kerk en protestantse kerken zich de laatste tientallen jaren heeft ontwikkeld.

Met hun waarderende woorden over Luther proberen de bisschoppen breder onder de aandacht te brengen wat er is bereikt in de onderlinge samensprekingen tussen beide groepen.

Het eerste deel van het rapport bevat diverse oecumenische verklaringen, onder andere de gezamenlijke verklaring over de rechtvaardigingsleer van de Rooms-Katholieke Kerk en de Lutherse Wereldbond uit 1999. „Een mijlpaal in de oecumenische dialoog”, aldus het rapport.

Het tweede deel geeft (een uittreksel van) een aantal rooms-katholieke teksten sinds het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965). Zoals de toespraak van paus Benedictus XVI in 2011 in Erfurt. Die noemde Luthers vraag ”Hoe krijg ik een genadig God?” een vraag die alle christenen aangaat.

„De katholieke kerk kan vandaag erkennen wat voor de Reformatie belangrijk was, namelijk dat de Heilige Schrift middelpunt en norm moet zijn voor het hele christelijke leven”, schrijven de bisschoppen in de inleiding op het rapport. Daaraan verbonden is een ander „fundamenteel inzicht” over de plaats van Christus. „Maarten Luther heeft ons opnieuw ingeprent dat Jezus Christus het middelpunt van de Heilige Schrift en de enige Middelaar is.”

In zijn voorwoord spreekt bisschop Gerhard Feige van Marburg, voorzitter van de oecumenische commissie van de bisschoppenconferentie, over „het Christusfeest 2017.” Een bredere bekendheid met de oecumenische teksten over Luther kan daaraan een belangrijke impuls geven, aldus de bisschop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer