PKN-leden: Kerk moet zich vaker mengen in maatschappelijk debat
Gerechtigheid, vrede, en wederzijdse aandacht en verantwoordelijkheid zijn onderwerpen waar de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zich meer over uit moet spreken. Dat vindt meer dan de helft van de vaste panelleden die meededen aan een maandag gepresenteerd onderzoek van de PKN.
Onder de 942 benaderde panelleden –van de in totaal 7000– bevonden zich 111 RD-lezers. Ook zij vinden dat de kerk zich over deze onderwerpen moet uitspreken, zij het in mindere mate.
Zo vindt in totaal 73,78 procent van de panelleden dat gerechtigheid een belangrijk onderwerp is, tegenover 66,67 procent van de RD-lezers onder de panelleden. Bij de andere twee onderwerpen vindt respectievelijk 62,31 procent van het totaal en 54,05 procent van de RD-lezers én 62,21 procent van het totaal en 49,55 procent van de RD-lezers dat de kerk zich meer over deze onderwerpen moet uitspreken.
Nieuwsberichten
Overeenkomsten en opvallende verschillen tussen de totale groep ondervraagde kerkleden en de RD-lezers onder hen kwamen onder meer naar boven bij de vraag op welke nieuwsberichten de Protestantse Kerk had moeten reageren. Daarbij werd een selectie van nieuwskoppen van de afgelopen tijd gepresenteerd.
Hoewel de verschillen klein zijn, trekken christenvervolging en geweld tegen christenen bij RD-lezers bovengemiddeld de aandacht. De Protestantse Kerk in Nederland had een reactie kunnen geven op het bericht dat het geweld tegen christenen wereldwijd toeneemt, vindt 56,82 procent van het totaal en 60,91 procent van de RD-lezers.
De verschillen zijn groter bij het nieuws over het rapport ”God in Nederland” (maart 2016) waaruit blijkt dat Nederland geen christelijke natie meer is. Hierop moest de PKN reageren, vindt 56,18 procent van het totaal en 69,09 procent van de RD-lezers. Hoog scoort ook het bericht over de afschaffing van de zondagsrust in mei; 46,94 procent van het totaal en 63,64 procent van de RD-lezers vindt dit thema belangrijk.
Dreigbrieven
De groepen denken ook verschillend over het bericht dat moskeeën in Nederland ernstige dreigbrieven krijgen (maart 2016). Van het totaal vindt 29,11 procent dat de kerk had moeten reageren. Van de RD-lezers vindt 11,82 procent dat. Ook het bericht ”SGP wil abortusdiscussie aanzwengelen met onderzoek” (maart 2016) wordt door het totaal (15,25 procent) anders beoordeeld dan door de RD-lezers (46,36 procent). Hetzelfde geldt voor ”Voltooid leven is niet genoeg: hulp bij zelfdoding blijft strafbaar” (februari 2016); 26,32 procent van het totaal en 44,55 procent van de RD-lezers vindt dat de Protestantse Kerk zich hierover had moeten uitspreken.
Israël
Uit de onderzoeksresultaten blijkt verder dat alle respondenten de veiligheid van de joodse gemeenschap in Nederland in hun top drie hebben staan van onderwerpen waarover de Protestantse Kerk zich moet blijven uitspreken. Verder vindt vooral de oudere generatie (geboren voor 1941) dat de kerk zich moet uitspreken over het conflict tussen Israël en de Palestijnen (85 procent). Van de jongere generatie (geboren na 1985) vindt 43 procent dit.
Uit de gegevens van de RD-lezers valt af te lezen dat 66,96 procent zich verwant voelt met de Gereformeerde Bond binnen de PKN. 33,04 procent geeft aan verwantschap te voelen met de Confessionele Vereniging.
Kerkleden die willen meedoen aan het panel kunnen zich aanmelden op de website van de PKN. Het volgende onderzoek –waarin opnieuw de maatschappelijke betrokkenheid van de kerk centraal staat– vindt plaats in september, aldus woordvoerder Marloes Nouwens-Keller.