Engelse zoo fokt met speciale wolfspinnen
Een Engelse dierentuin is er voor het eerst in geslaagd een bijzondere wolfspin te fokken. De dierentuin van Chester heeft nu tweehonderd jonge Montserrat tarantula’s, die uitsluitend op het gelijknamige Caribische eiland voorkomen.
Een medewerker van de zoo bracht ruim tien van de bruine, harige spinnen mee na een reis naar Montserrat in 2013 om het dier te bestuderen. Het fokprogramma was een race tegen de klok, omdat de mannetjes van deze soort slechts 2,5 jaar leven. De vrouwtjes leven langer, maar zij hebben de neiging de mannetjes als prooi in plaats van als paringspartner te zien. „We hebben behoorlijk lopen zweten”, zei een onderzoeker tegen de BBC.
Drie paringen lukten, maar de vrouwtjes verdwenen. „Ze graven een hol onder de grond en verdwijnen. Je moet maanden wachten op wat er gaat gebeuren.” Toen ineens tientallen spinnetjes omhoog kwamen, bleek het fokken geslaagd.
Tot nu toe was alleen een omschrijving van de mannelijke Montserrat tarantula bekend van een spin die een eeuw geleden meekwam. Met de nieuwe aanwas kan ook het vrouwtje worden bestudeerd.