Binnenland

Britse ambassadeur: „Sloop Dreyeroord zou tragedie zijn”

De Britse ambassadeur in Nederland, sir Geoffrey Adams, heeft in een persoonlijke brief aan waarnemend burgemeester Bloemen van Renkum aangedrongen op behoud van het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek. Sloop van het pand zou een tragedie zijn, aldus Adams.

Jan Kas
10 August 2016 14:23Gewijzigd op 16 November 2020 05:39
Hotel Dreyeroord met zijn chaletachtige aanblik in 2012. beeld RD, Henk Visscher
Hotel Dreyeroord met zijn chaletachtige aanblik in 2012. beeld RD, Henk Visscher

De ambassadeur wijst op de „speciale historische betekenis” van Dreyeroord. Tijdens de operatie Market Garden in september 1944 was het hotel het tijdelijke hoofdkwartier van een luchtlandingseenheid van de Eerste Britse Airborne Divisie. Rondom Dreyeroord is zwaar gevochten. Britse veteranen noemden het gebouw sindsdien ‘The White House’ (Het Witte Huis).

Dreyeroord, dat op geen enkele officiële monumentenlijst staat, is nu in handen van investeringsmaatschappij Amvest. Zorginstantie Het Gastenhuis wil er twintig zorgappartementen voor mensen met dementie realiseren. Daarvoor zal het pand waarschijnlijk worden afgebroken, want volgens Het Gastenhuis voldoet het niet aan de bouwtechnische eisen voor de nieuwe functie en is het ook niet zodanig (intern) te verbouwen dat dat wel het geval wordt.

„Dreyeroord is een van de overgebleven bakens van operatie Market Garden. De King’s Own Scottish Borderers verdedigden vastberaden de omgeving van Arnhem vanuit en rondom het hotel. Verondersteld wordt dat een van hun gevallen kameraden nog steeds op het terrein van Dreyeroord begraven ligt”, aldus de ambassadeur.

„Ik ben ervan overtuigd dat de vele mensen in het Verenigd Koninkrijk die een speciale band met Dreyeroord voelen van mij verwachten dat ik beklemtoon dat het een tragedie zou zijn als zo’n belangrijk symbool van bevrijding en herdenking verloren zou gaan voor komende generaties”, schrijft de ambassadeur verder. „Ik hoop heel erg dat er een oplossing kan worden gevonden om de herinnering in stand te houden aan die dappere Britse soldaten die op deze plek hun leven gaven opdat Nederland weer vrij zou kunnen zijn.”

De Stichting Airborne Feelings, een netwerkorganisatie voor activiteiten rondom de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem, heeft in twee maanden 4100 handtekeningen uit 40 landen verzameld onder een petitie voor het behoud van het voormalige hotel.

Ook de Koninklijke Stichting Defensiemusea ziet graag dat „dit belangwekkende pand” overeind blijft. „Sloop van Dreyeroord zou volledig haaks staan op de vele initiatieven om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Uiteraard komen met de tijd veranderingen. Zo zal Dreyeroord een nieuwe bestemming moeten kunnen krijgen om voortbestaan mogelijk te maken. Wij pleiten echter voor een vorm waarbij de herkenbaarheid van dit gebouw (als het pand waar toen zwaar om gevochten is) behouden blijft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer