Omzet SBM Offshore valt fors lager uit
Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore heeft in de eerste helft van dit jaar een fors lagere omzet in de boeken gezet. Het bedrijf kampt nog altijd met de sterk gedaalde olieprijzen, waardoor de inkomsten onder druk staan. Het omzetverlies kwam evenwel niet als een verrassing. Volgens analisten presteerde SBM in lijn met de verwachtingen.
De omzet bedroeg 939 miljoen dollar, tegen 1,6 miljard dollar een jaar eerder. De daling komt geheel voor rekening voor het segment Turnkey, waar de omzet met 67 procent zakte. Bij Lease & Operate steeg de omzet juist met 11 procent. Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel bijna een kwart lager uit op 327 miljoen euro.
Het bedrijf gaf aan ook de komende periode in een moeilijke markt te moeten opereren. SBM-topman Bruno Chabas sprak van een halvering sinds de piek in 2014. Ook gaf hij aan dat SBM moeite heeft om zijn orderboek gevuld te krijgen.
Het kostenbesparingsplan waarmee 270 miljoen dollar moet worden bespaard, loopt volgens SBM voor op schema. Dit jaar worden nog eens 250 banen meer geschrapt dan eerder aangegeven. De afgelopen jaren verdwenen bij SBM al honderden banen.
SBM handhaafde de prognoses voor het gehele jaar. Daarbij wordt een omzet van minstens 2 miljard dollar met een bedrijfsresultaat (ebitda) van circa 750 miljoen dollar voorzien. Daarnaast kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 150 miljoen euro.
Tevens maakte SBM bekend Douglas Wood genomineerd te hebben voor de functie van financieel directeur. Hij is daarmee de opvolger van Peter van Rossum, die in 2017 met pensioen gaat. Eind november hebben de aandeelhouders het laatste woord in de benoeming van Wood… Hij was eerder onder meer werkzaam voor Shell.
In juli werd bekend dat het bedrijf een schikking heeft getroffen met Braziliaanse autoriteiten in de omkopingszaak rond oliebedrijf Petrobras. De totale kosten voor de kwestie komen uit op 273 miljoen dollar. SBM had eerder 245 miljoen dollar opzijgelegd.
Chabas benadrukte dat het bedrijf in Brazilië weer zaken mag doen en dat het vooral in het deepwater-segment kijkt naar mogelijkheden.