Bot „optimistischer” over situatie Birma
Minister Bot van Buitenlandse Zaken toont zich „veel optimistischer” over de verbetering van de mensenrechten en democratisering in Birma.
Bot baseert zijn optimisme op het feit dat het regime in Rangoon de beweging voor democratisering NLD van ex-winnares van de Nobelprijs voor de Vrede Aung San Suu Kyi heeft uitgenodigd voor een congres over nationale verzoening.
Ook de tien landen van het Asean-handelsblok, waartoe Birma wil toetreden, hebben volgens hem de Europese en vooral Nederlandse druk „goed begrepen. Al onze Aziatische partners zijn ervan doordrongen hoe belangrijk het is dat de situatie in Birma verandert”, stelde Bot zondag na afloop van overleg tussen EU- en Asean-lidstaten in het Ierse Kildare.
De bewindsman voerde de afgelopen weken op verzoek van de Tweede Kamer de druk op Birma fors op. Zaterdag kreeg hij, na overleg in Ierland, al de steun van zijn collega’s om strenge voorwaarden te stellen aan deelname van Birma via Asean aan overleg met de EU-lidstaten in het zogeheten ASEM-samenwerkingsverband. Zondag werd hem ook duidelijk dat de Aziatische landen Birma tot de orde blijven roepen om de economische samenwerking via ASEM niet te laten gijzelen.
Nederland wil niet alleen dat de NLD aan het nationale congres mag deelnemen. Volgens Bot moet ook Aung San Suu Kyi, die huisarrest heeft, volledige bewegingsvrijheid krijgen. „Aan driekwart van onze eisen is nu wel voldaan”, aldus de bewindsman. „Ik ben normaal gesproken van het type ”eerst zien, dan geloven”, maar ik ben inmiddels wel veel optimistischer over de situatie in Birma.”
Nobelprijswinnares San Suu Kyi komt binnen enkele dagen op vrije voeten. Dat zei Razali Ismail, de speciale VN-gezant voor het Aziatische land, zondag. San Suu Kyi werd een klein jaar geleden gearresteerd na hevige rellen. Sinds september staat ze onder huisarrest.
„Ze zal de komende dagen worden vrijgelaten. Alle signalen wijzen daar op”, zei Razali. Deze voormalige diplomaat voor Maleisië speelde een belangrijke rol bij de laatste toenadering tussen het militaire bewind en San Suu Kyi in oktober 2000.