Kerk & religie

Mbuma-zendingswerk mag nog doorgaan, ondanks zorgvolle situatie in Zimbabwe

Vanwege de zorgvolle omstandigheden in Zimbabwe wordt er soms gevreesd voor het zendingswerk in dit land, zei ds. A. van Voorden zaterdagmorgen tijdens de Mbuma-zendingsdag op Urk. „Toch mag het Mbuma-zendingswerk tot op heden nog doorgaan en mogen wij het werk dat door de Schotse Free Presbyterian Church in Zimbabwe wordt verricht, blijvend ondersteunen.”

Van een medewerker
6 August 2016 21:44Gewijzigd op 16 November 2020 05:34
beeld Gerrit van Dijk
beeld Gerrit van Dijk

In de Jachin Boazkerk te Urk had zaterdag de jaarlijkse Mbuma-zendingsdag plaats. Zo’n 800 belangstellenden, onder wie veel kinderen, bezochten de Urker bijeenkomst.

Ds. A. van Voorden, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden en voorzitter van Stichting Mbuma-Zending, wees in zijn openingswoord op Gods Woord dat voor alle volken, overal ter wereld, zeggingskracht heeft. Hij vertelde hier over zijn visitatiebezoek aan het Mbuma-zendingsveld vorig jaar, hoe indrukwekkend het was dat Zimbabwaanse kinderen het gedeelte in de Kleine Catechismus van de Westminster Belijdenis over de rechtvaardigmaking konden opzeggen.

Tabernakel

De toespraak van ds. Van Voorden ging over de bouw van de tabernakel, naar aanleiding van Exodus 27. Hij verdeelde deze in drie punten: de witte afscheidingswand, de verborgen ingang en de ontsloten toegang. „De tabernakel werd evenals het verbond der genade in de hemel uitgedacht”, zei de predikant. „De zonde van het volk weerhield de Heere niet van Zijn plan om bij hen te wonen. Het is een wonder dat God bij een zondig volk wil wonen en het ontwerp van de tabernakel en de offerdienst aan Mozes wil openbaren, hoewel de verbondssluiting niet zonder bloedstorting kan.”

Een witte afscheidingswand maakte scheiding tussen het heiligdom en de woestijn, aldus ds. Van Voorden. „Gods volk beseft buitenstaander te zijn zonder toegang tot het heiligdom, omdat de toegangspoort tot de tabernakel –net als Christus voor een ontdekte zondaar– verborgen is. De poort moet voor een schuldige zondaar worden opengedaan. De verborgen ingang van de tabernakel moet ontsloten worden. Het is een wonder wanneer Christus als de Enige Toegang tot het heiligdom wordt.”

Gesnedene

Ds. Th. L. Zwartbol sprak naar aanleiding van Handelingen 8 over de ontmoeting van de Moorman met Filippus, in het bijzonder over de vraag „Verstaat gij ook hetgeen gij leest?” Volgens de predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Stavenisse was de weg van Jeruzalem naar Gaza woest en eenzaam en was het niet begerenswaardig daar te reizen. Juist daar echter ontmoette de evangelist Filippus, door de Heilige Geest geleid, de machtige heer van Candacé.

Ds. Zwartbol wees op het feit dat de Moorman volgens de Bijbel een gecastreerde was. De Moorman wist dat hij als „gesnedene” door Gods wet was vervloekt. Ondanks die vervloekingen en de teleurstellingen in Jeruzalem blijft de Moorman in Gods Woord lezen. „Deze machtige heer van Candacé kon het Woord van God niet loslaten, omdat hij door God Zelf werd getrokken tot dat Woord.”

De predikant merkte op dat Christus voor de Moorman een verborgen Persoon was. Filippus onderwees vanuit de Schriften wie Jezus was.

Ds. Zwartbol legde de vinger bij het einde van het Bijbelgedeelte. „Zodra de Moorman is gedoopt, wordt Filippus ineens weggenomen. De Moorman was niet bedroefd, maar vervolgde zijn weg met blijdschap. Niet de mens, maar alleen God moest de eer krijgen.”

Levendmakende stem

Ds. W. J. Karels, predikant van de gereformeerde gemeente in Hardinxveld-Giessendam, mediteerde zaterdagmiddag over Johannes 5:16-47, waarin het gaat over de stem van de Zoon Die de doden tot leven verwekt. Ds. Karels gaf aan dat de stem van God zo krachtig is dat zelfs de doden die niets voelen of gewaar worden, horen en tot leven worden verwekt.

De predikant zei geen scheiding, maar wel een onderscheiding te maken tussen de stem van God en de stem van Christus. De stem van God is verschrikkend, zo zei hij, maar de stem van Christus is hartversmeltend, omdat die ook de zonde tegen Gods liefde ontdekt. De levendmakende stem van Christus vloeit voort uit het welbehagen Gods en is hartverblijdend voor dodelijke zieken en een verlossend woord voor gevangenen die in de boeien van de dood verkeren. Zij die de levenwekkende stem van Christus in dit leven hoorden, hoeven niet te vrezen voor de jongste dag als de stem van Christus de doden uit de graven voor het Laatste Oordeel zal oproepen, aldus ds. Karels.

Equador

Meester J. Kaptijn uit Urk vertelde een verhaal voor de jeugd, over het stichten van een zendingspost te midden van een nooit bereikte stam in de oerwouden van Equador.

Ds. T. Klok, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Wekerom, besloot de Urker zendingsdag.


Lees ook in Digibron:

„We staan bij Nederland in de schuld” – verslag van de 53e Mbuma-zendingsdag in Gorinchem, in Reformatorisch Dagblad (28 april 2016)

Mbuma-dag rond Paulus’ kernboodschap – verslag van de Mbuma-zendingsdag 2015 in Urk, in Reformatorisch Dagblad (3 augustus 2015)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer