Column: De VS zullen Israël blijven steunen
Wie is beter voor Israël: Trump of Clinton? Dat is een vraag die meermalen door Israëliërs gesteld wordt, maar waarop niemand het antwoord weet. De stabiele Clinton en de wispelturige Trump hebben beiden in hun toespraken geprobeerd de Amerikanen ervan te overtuigen dat ze achter Israël staan. Bij een peiling van het Israëlische Instituut voor Democratie scoorde Trump hoog toen burgers werd gevraagd of hij zich zal inzetten voor de veiligheid van Israël. Toch gelooft 40 procent van de Joodse Israëliërs dat het voor hun land beter is dat Clinton wint. Trump is bij 31 procent favoriet. Zoals het er nu op lijkt, kan Israël rekenen op blijvende steun, ongeacht wie de machtigste natie van de wereld volgend jaar bestuurt.
Het is overigens niet alleen de president die de houding tegenover Israël bepaalt. Belangrijk zijn ook de Amerikaanse belangen. De VS wensen een stabiele bondgenoot in het Midden-Oosten en mede daarom krijgt Israël elk jaar meer dan drie miljard dollar aan militaire hulp. Dat is niet alleen om Israël te helpen; de Amerikanen worden er zelf ook beter van. Zo dient Israël dat bedrag weer grotendeels uit te geven op de Amerikaanse wapenmarkt. Verder helpt die hulp ook de Amerikaanse technologie verder te ontwikkelen, en ook dat komt weer ten goede aan de Amerikanen zelf.
Ook het Congres speelt een belangrijke rol bij de steun. De meeste Congresleden dragen Israël een warm hart toe. Zo verhoogde het Congres de extra bijdrage aan het raketschild van de Joodse natie dat het land moet beschermen tegen wapens van Hamas, Hezbollah en Iran.
Ook voelen vele Amerikaanse Joden en christenen zich nauw met Israël verbonden. Uit geen land komen zoveel toeristen naar Israël als uit de VS. Volgens een opiniepeiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup in februari heeft 62 procent van de Amerikanen meer sympathie voor Israël dan voor de Palestijnen. Bij slechts 15 procent van de ondervraagden waren de Palestijnen favoriet.
Ook Obama steunt Israël. Het bedrag dat wordt uitgegeven aan militaire hulp breekt onder zijn bewind records. Dat neemt niet weg dat Obama aandringt op een vredesregeling die de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël mogelijk maakt. Ook Clinton zal dat doen.
Wie er ook president wordt, grote veranderingen in het Midden-Oostenbeleid hoeven we niet te verwachten. Het nieuwe Amerikaanse staatshoofd kan dat beleid op een aantal gebieden wel verbeteren, vindt de vroegere Israëlische ambassadeur in de VS, Yoram Ettinger. Zo hoopt hij dat de nieuwe president het respect voor Amerika’s militaire macht in de regio zal vergroten. Dat kan door zich actiever met het Midden-Oosten te bemoeien. Door de Egyptische president Sisi te steunen. En van Iran moet worden geëist dat het stopt met steun aan terreurbewegingen. Al deze stappen zullen het ontzag voor de Verenigde Staten versterken, meent Ettinger.