Economie

IMF-econoom zet vraagtekens bij Piketty

De beweringen over inkomensongelijkheid waarmee de Franse econoom Thomas Piketty de afgelopen jaren beroemd werd, zijn moeilijk met harde data te bewijzen. Dat stelt een econoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een recent verschenen onderzoek.

ANP
5 August 2016 17:01Gewijzigd op 16 November 2020 05:33
beeld EPA
beeld EPA

IMF-econoom Carlos Góes nam daarin de belangrijkste beweringen van Piketty onder de loep, aan de hand van gegevens voor negentien landen over een periode van dertig jaar. Daaruit blijkt volgens hem geen bewijs voor de stelling van Piketty dat ongelijkheid toeneemt als de winsten op kapitaal (zoals rente en dividend) harder stijgen dan de hele economische groei. In driekwart van de gevallen vond de IMF-econoom juist een tegenovergesteld beeld.

Die vondst is volgens Góes van belang in de zoektocht naar een remedie tegen de groeiende ongelijkheid in de wereld. „Zonder te weten waar die trend vandaan komt, is het onmogelijk om een beleid te formuleren dat het tij kan keren.”

Piketty werd wereldberoemd met zijn boek ‘Kapitaal in de 21e eeuw’. Daarin komt hij aan de hand van een grote hoeveelheid gegevens tot de conclusie dat inkomensongelijkheid toeneemt als winsten op kapitaal harder groeien dan de productie in een economie. Dit komt volgens hem doordat kapitaal dan een steeds groter deel van het totale inkomen in een land vormt. Dat zou de ongelijkheid vergroten omdat vooral rijkere mensen over kapitaal beschikken en er de vruchten van plukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer