Hamvraag vlindertelling: wanneer vliegt de distelvlinder uit?
Kleine vossen, koolwitjes en kolibrievlinders – komend weekend kijken naar verwachting weer duizenden mensen uit naar de vlinders die rondfladderen in hun tuin. De jaarlijkse tuinvlindertelling vindt plaats van morgen tot en met zondag.
Afhankelijk van het weer schommelt het aantal tellers tussen de 5000 en de 7500, zegt Kars Veling, projectleider van de Vlinderstichting.
Hoe staat het ervoor met de vlinders in Nederland?
„De laatste vijftig jaar is het aantal vlindersoorten enorm achteruitgegaan. Van de zeventig zijn er achttien verdwenen. Dertig soorten worden met uitsterven bedreigd. Dat komt vooral doordat ze leefgebied verliezen. In ons toch al kleine landje wordt landbouwgrond steeds intensiever gebruikt. Vlinders hebben juist bloemrijk grasland nodig.
Daarnaast hebben natuurgebieden te maken met verdroging en verzuring, waardoor vlinders zich maar moeilijk kunnen voortplanten.”
Welke vlindersoorten zijn ernstig bedreigd?
„Dat zijn het veenbesblauwtje, die nog op een paar plekken in Groningen en Drenthe voorkomt, en de kleine heivlinder, die we af en toe signaleren op het Kootwijkerzand. De heivlinder doet het slecht door de grote hoeveelheid stikstof in de lucht. Daardoor groeien kale gronden en verdwijnt het stuifzand, dat deze vlinder juist nodig heeft om eitjes te leggen. Met Staatsbosbeheer proberen we het stuifzand op open plekken terug te krijgen.”
Waarom een vlindertelling? Het Landelijk Meetnet Vlinders houdt de vlinderstand ook bij.
„Dankzij het meetnet weten we hoe het in natuurgebieden is gesteld met zeldzame soorten. In tuinen vliegen andere vlinders. Ook willen we mensen zelf meer betrekken bij het vergaren van informatie over vlinders.” Wat zegt zo’n tuintelling? Het aantal vlinders is toch ook afhankelijk van de inrichting van een tuin?
„Inderdaad geldt: hoe meer variatie in bloemen en planten, hoe meer vlinders. Een tuin met veel tegels trekt weinig vlinders aan. We hopen dat mensen door de telling op het idee komen om leuke planten in hun tuin te zetten, zodat er een beter leefgebied voor vlinders komt. Alle tuinen bij elkaar zijn dan groter dan de Oostvaardersplassen. De telling is niet wetenschappelijk verantwoord, maar geeft wel een indicatie, omdat we dit jaarlijks doen.”
Welke vlinders eindigen dit jaar boven aan de ranglijst, verwacht u? „Vlinders kunnen verrassen, maar mijn voorspelling is dat de dagpauwoog, de atalanta en de distelvlinder dit jaar in de top 3 eindigen. De laatste, een Zuid-Europese trekvlinder, is in mei en juni ons land binnengekomen. Door het vochtige voorjaar doen distels, waarop hun rupsen leven, het goed. Rond deze tijd breken de cocons van distelvlinders open. Komen er vrijdag veel uit, dan is de kans groot dat de distelvinder een plek in de top 3 verovert. Gebeurt dat pas volgende week, dan ziet de ranglijst er anders uit.”