Binnenland

Imker op Naar Buiten: Mét honing word je eerder 100 jaar dan zonder

Met een gestaag vallend regentje waren de omstandigheden voor beurs Naar Buiten dinsdag niet optimaal. Maar de echte fanatiekelingen lieten zich er niet door weerhouden. „Onder de paraplu blijven we lekker droog.”

Van onze verslaggever
3 August 2016 20:34Gewijzigd op 16 November 2020 05:31
Balancerend op een zogeheten vélocipède opende de Barneveldse wethouder en locoburgemeester de Kruijf woensdagmorgen de beurs 
Naar Buiten. beeld André Dorst
Balancerend op een zogeheten vélocipède opende de Barneveldse wethouder en locoburgemeester de Kruijf woensdagmorgen de beurs Naar Buiten. beeld André Dorst

Weer of geen weer, imkersvereniging ”de Barnebij” uit Kootwijkerbroek is erbij op beurs Naar Buiten. „We zijn voor de zestiende keer van de partij”, zegt een van de imkers van onder een afdakje. „We hebben nog nooit een editie gemist.”

De imkers van De Barnebij zijn met vier man sterk. Een van hen is Evert Top uit Voorthuizen. Hij zit op een baal stro bijenkorven te vlechten. Een groepje kinderen verdringt zich en ziet hoe de korf langzaam maar zeker zijn vorm krijgt. Honing is gezond, zegt Top. „In de Bijbel lees je er al over. Simson en Johannes de Doper wisten er wel raad mee. Mét honing word je eerder 100 jaar dan zonder. Neem dat maar van mij aan.”

De imker heeft thuis enkele bijenvolken. Regelmatig steekt een van zijn bijen hem. „Dankjewel, zeg ik dan, want bijensteken zijn goed voor de weerstand. Voor imkerijen in Oost-Europa staan mensen er zelfs voor in de rij.” Toch verwacht Top niet dat hij de beursbezoekers zover krijgt om zich door een bij te laten steken.

”Oud-Hollandsch” is het thema van Naar Buiten. De kaasmarkt met kaasdragersgilde is volledig in stijl, evenals de traditioneel ingerichte kruidenierszaak en timmermanswerkplaats. Mensen in klederdracht, oldtimer tractoren en speakers met liedjes uit grootmoeders tijd maken het plaatje compleet.

Paling

Visroken lijkt ook zo weggelopen uit de vorige eeuw. Maar Cor Jansen, oorbelletje in, verdient er nog steeds zijn geld mee. De Puttenaar staat al jaren met zijn viskraam op Naar Buiten en verkoopt met zijn zus makreel, paling en zalm.

Jansen bereidt de vis ter plekke. Naast de kraam verspreidt een rookoven heerlijke dampen. Op de bodem ervan brandt hout. „Beuken- en elzenhout gebruik ik het liefst”, legt Jansen uit. „Zalm roken duurt het langst, zo’n drie uur. Paling kan een uurtje korter, want die vis is dunner.” De Puttenaar kan het weten, want hij is niet de eerste de beste visroker. „Ik ben twee keer Nederlands kampioen palingroken geweest”, zegt hij niet zonder trots.

Snellezen

Snellezen bestond begin vorige eeuw nog niet. Dirk-Jan Rebel uit Woudenberg, mede-eigenaar van Rebel opleiding en advies, lijkt daarom een vreemde eend in de bijt, maar de kraam –met krijtbord en schoolbankjes– past uitstekend in het beursthema. Op een flipover staat uitleg over mindmaps, een methode om gedachten te ordenen. Een andere blikvanger is een advertentie over snellezen. „Ik hielp net bezoekers die de Cursus Godsdienst Onderwijs gaan volgen”, aldus de Woudenberger. „Voor mensen die veel letters moeten eten is snellezen een uitkomst. Een van de bezoekers zei al dat hij snel langskomt voor een cursus.”

Otto Visser uit Neerijnen runt met zijn oom het Giessense bedrijf O&H hypoheken en verzekeringen. Zijn vriendin en tante lokken voor de stand passanten naar binnen door hen te attenderen op een grote glazen pot met munten. De grote vraag is: hoeveel geld zit erin? Een tiener durft de gok wel aan, hoewel het twijfelachtig is of de hoofdprijs –een gratis hypotheekadviestraject– wel aan hem is besteed. Een blond meisje schat de inhoud van de pot op „maximaal 500 euro.” Zaterdag weet ze of ze heeft gewonnen.

Het is voor het eerst dat Visser op Naar Buiten staat, zegt hij. Hypotheken gaat hij de komende dagen niet afsluiten, maar mensen met niet al te complexe vragen en adviezen helpt hij graag. Lachend: „En anders kunnen ze wel terecht bij mijn concurrenten, want die heb ik ook al gesignaleerd.”

Hondenshow

Wie genoeg heeft van het rondslenteren kan terecht in de activiteitenring. Zes demonstrateurs van dogfrisbeeshop Fly em High uit Boelenslaan (gemeente Achtkarspelen) verzorgen hondendemonstraties. Lola, een Australische herder, weet wel raad met de toegeworpen frisbee. Het dier vangt het voorwerp feilloos op met de bek en brengt het met een noodvaart terug naar het baasje. Bordercollie Djim komt zelfs met vier poten van de grond om zijn tanden in de frisbee te zetten. De honden hebben nog veel meer in hun mars dan alleen vliegende objecten vangen. Zo springt de Mechelse herder Sjua onder luid applaus van het publiek bij zijn baasje op de rug.

De meeste honden kunnen deze trucs leren, zegt Yvette le Noble, eigenaresse van Fly em High. „Wel moet een hond er aanleg voor hebben.” Wijzend naar een wolfshond: „Die bakt er minder van. Eigenlijk is zo’n beest vooral geschikt als waakhond. Herdershonden of Jack Russels leren het een stuk sneller.” Le Noble heeft beschermende kleding aan. „Dat heb je echt wel nodig. Een hond die zijn nagels in je rug zet, da’s niet bepaald lekker.”

Brocantemarkt

Sommige mensen moesten al vroeg uit de veren om tijdig in Barneveld te zijn. Een man uit Kruiningen zat om kwart over acht al in de auto met zijn vrouw. Hij bezoekt al jaren Naar Buiten. Gezellig, vindt hij. „We maken er een leuk dagje van. Mijn dochter en schoonzoon komen straks ook.” Bij zijn echtgenote is de brocantemarkt favoriet. „De auto ligt al vol”, zegt ze. „Al twee keer hebben we spullen gelost. We zijn niet voor niks geweest.”

Neline (22) uit Gouda bezoekt met collega en vriendin Jeannette (17) uit Montfoort de buitenfair. „Ik ben er op mijn tiende wel eens geweest, maar ik was vergeten hoe het ook al weer was.” Ze laten zich door de regen niet weerhouden. „Onder de paraplu blijven we lekker droog.” Een speciaal doel hebben de dames niet. Jeannette: „Gewoon lekker rondneuzen. Ondertussen kletsen we lekker bij.”

Rianne (12) uit Hoevelaken wandelt met Hans en Eline (beiden 9) over het terrein. Ook zij vinden de regen niet heel erg storend, hoewel Hans het graag „lekkerder” had gewild. De „leuke kraampjes” maken veel goed, vindt Eline. Rianne verzucht dat er „wel erg veel kleding te koop” is.

Niettemin kan de dag van de Hoevelakense niet meer stuk. „Na de zomer ga ik naar het Van Lodenstein College, maar ik had nog geen geschikte tas gevonden. Eindelijk heb ik er nu een: een donkerblauwe.”

Klik hier voor een fotoalbum van de beurs

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer