Bijbelverhaal voor meiden in de knel
Op eenvoudige wijze Bijbelse verhalen vertellen aan jonge vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld. Die taak nam ds. Bart Visser, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Leeuwarden, de afgelopen dagen op zich.
Tienermeiden die zijn mishandeld, misbruikt of die wraak van hun familie vrezen. De Leeuwarder predikant had ze onder zijn gehoor. Bij de organisatie Fier, die onder meer slachtoffers van pooiers en loverboys onderdak biedt, verzorgde ds. Visser workshops over het christelijk geloof. Hij is een van de 80 vrijwilligers die cursussen geven op de Summerschool, een drie weken durende zomerschool voor de 90 jonge vrouwen die bij Fier verblijven.
Met de cursisten sprak ds. Visser over „drie vrouwen met lef” uit de Bijbel. Ruth, Rachab en Maria, de moeder van Jezus. „Alledrie worden ze opgezocht door God. Hij is er voor die vrouwen, ongeacht hun afkomst en wat ze hebben meegemaakt. Door Hem krijgt hun leven betekenis. Bij de cursisten roepen de vrouwen uit de Bijbel herkenning op. Rachab was de prostiuee, Ruth de asielzoeker, Maria zou je een tienermoeder kunnen noemen. Ze was een gewoon meisje, kwam uit Nazareth. Een plaatsje van niks, Nergenshuizen zou je zeggen. Ze had het best moeilijk. Als ze in haar dorp heeft verteld dat ze niet van Jozef, maar van de Heilige Geest zwanger was, zal ze op onbegrip zijn gestuit. Tegelijk was Maria heel bijzonder. Ze ging in gehoorzaamheid haar weg.”
Tijdens de cursus gaan de vrouwen zelf ook aan de slag. „Zo maakten ze armbanden die betrekking hadden op de drie vrouwen uit de Bijbel. De kralenarmband voor Ruth heeft één kraaltje met een afwijkende kleur. Die verwijst naar het feit dat Ruth een vreemdeling, een eenling was. Maar toch hoorde ze er wel bij.”
De workshop is „geen evangelisatiecursus”, geeft de Leeuwarder predikant aan. „De cursus is verplicht voor de vrouwen die door Fier worden opgevangen en behandeld. Ik open niet met gebed. Ik deel verhalen uit de Bijbel. Tegelijkertijd hoop ik natuurlijk dat die wat losmaken.”
Bewust roert de predikant uit zichzelf de benarde situatie waarin nogal wat cursisten verkeren, niet aan. „Daar is de zomerschool niet voor bedoeld. De meiden praten bij andere gelegenheden al genoeg over hun problemen.” Op de summerschool krijgen de vrouwen ook cursussen over bijvoorbeeld politiek, financiële zaken of EHBO.
De sfeer in de groepen is plezierig, ervaart ds. Visser. „Veel meiden zijn nauwelijks bekend met Bijbelse verhalen. Iemand vroeg bijvoorbeeld wat ik bedoelde met de wijzen uit het oosten. De jonge vrouwen zijn belangstellend en nieuwsgierig. Ze willen weten of zo’n verhaal over Maria echt klopt. Een van de meiden vroeg: „Maria had contact met God, hoe kan ik dat krijgen?””
„Ook Maria was sterke vrouw met geduld”
„Leerzaam en interessant.” Zo noemt de 20-jarige Sarah (gefingeerde naam) de workshop die ze dinsdag bij de Leeuwarder predikant ds. Bart Visser volgde. „Zelf ben ik islamitisch”, zegt Sarah, die van Pakistaanse komaf is. „Maar ik merk dat er overeenkomsten zijn tussen het christendom en de islam. Maria kende verdriet, maar is wel de moeder van Jezus. En ik hoorde dat Zijn naam Redder betekent.”
Sarah, die bij Fier verblijft omdat ze „veel meningsverschillen” met haar ouders heeft, genoot ook van het creatieve gedeelte. „We hebben een medaillon in de vorm van een hart in elkaar gezet. Een kruis en een engelenvleugel maken deel uit van het kunstwerkje.”
De 18-jarige Turkse moslima Romeisa (gefingeerde naam) kijkt eveneens met genoegen terug op de workshop. „Ik kende het verhaal over Maria al, maar vond het leuk het nog eens te horen. Mijn leven lijkt een beetje op dat van Maria. Ook zij is een sterke vrouw met veel geduld.”