Binnenland

Schadeclaims van bedrijven na blokkade

Tientallen bedrijven gaan een schadeclaim indienen tegen bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht. Dit als gevolg van de schade die ze leden door de wegblokkade van de A2 afgelopen woensdag.

ANP
16 April 2004 21:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Dat heeft de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) vrijdag gemeld.

Nog steeds melden zich bij de LWV bedrijven die een schadeclaim willen indienen. De LWV bundelt deze claims, die in de vele miljoenen lopen. De LWV laat een jurist nog uitzoeken hoe al deze claims gezamenlijk kunnen worden ingediend en op welke manier: via een strafrechtelijke of een civiele procedure. In de loop van volgende week heeft de LWV daarover meer duidelijkheid.

Door de blokkade waren bedrijven de hele woensdagochtend onbereikbaar, verschenen werknemers niet op hun werkplek en konden afspraken met klanten niet worden nagekomen. Zo moest een bouwbedrijf later dan gepland opleveren, hetgeen tot een boete leidde. Andere bedrijven werden met straffen geconfronteerd omdat ze servicecontracten niet snel konden naleven.

Ook de Kamer van Koophandel Zuid-Limburg gaat schadeclaims van bedrijven bundelen, voor zover die geen lid zijn van de LWV, meldde de gemeente Maastricht vrijdag.

De gemeente heeft de Consumentenbond gevraagd om voor particulieren (niet-bedrijven) een vergelijkbare rol te spelen bij het bundelen en indienen van schadeclaims. Op dit moment heeft de Consumentenbond daarover nog geen standpunt bepaald.

De elf mensen die donderdag gearresteerd zijn wegens mogelijke betrokkenheid bij de blokkade van de A2 in Maastricht woensdag, blijven vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht heeft hun inverzekeringstelling vrijdag getoetst en vervolgens rechtmatig bevonden. Dat heeft het openbaar ministerie in Maastricht vrijdag gemeld.

Het OM had het voorarrest vrijdag laten toetsen op rechtmatigheid, aldus persofficier W. Smits. „Dan hebben we de mogelijkheid ze in totaal zes in plaats van drie dagen vast te houden.” De officier van justitie kan nu tot dinsdag onderzoeken welke rol de arrestanten hebben gespeeld bij de blokkade en dan besluiten welke mensen vast blijven zitten en welke voor die tijd vrij komen.

Verdachten die het OM langer wil vasthouden, worden dinsdag opnieuw aan de rechter-commissaris voorgeleid die dan nog eens tien dagen extra voorarrest kan opleggen. Justitie en politie zijn nog op zoek naar meer mensen die aan de blokkade meededen, meldde het OM.

Advocaat J. Thomassen van twee van de verdachten vindt het optreden van justitie en burgemeester Leers „buiten elke proportie”, liet hij vrijdag desgevraagd weten. Volgens Thomassen is het optreden van Leers en justitie een poging het grondwettelijke recht van demonstratie te ondermijnen. „Wordt demonstreren binnenkort een misdrijf?”, zegt Thomassen.

Uit het proces-verbaal blijkt volgens Thomassen, dat de verdenking gebaseerd wordt op van media in beslag genomen videobanden. Maar de verdachten waren voor hetzelfde geld toevallig op de A2 aanwezig en hadden wellicht niets van doen met de blokkade, aldus Thomassen.

„Als boeren of vakbonden een blokkade houden, sturen ze daar dan ook vierhonderd man ME op af om elf mensen te arresteren?”, vraagt Thomassen zich af. „Niet dus, en daarmee is duidelijk dat hier een groep gestigmatiseerd wordt, waarbij vergeten wordt dat de wet zonder aanziens des persoons moet worden toegepast.”

De verdachten hangt overigens een gevangenisstraf van maximaal negen jaar boven het hoofd wegens het tegenhouden van het verkeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer