Binnenland

„Rooms-katholieke Belg stapt niet snel Nederlandse protestantse kerk binnen”

Over 35 jaar is de helft van Zeeuws-Vlaanderen Belgisch, aldus berekeningen van Omroep Zeeland. Antropoloog Herman Tak denkt dat het nog maar tien à vijftien jaar duurt. Enkele Zeeuwen zeggen tegen deze krant dat het nog wel meevalt met de Belgeninvasie.

Redactie regio
2 August 2016 20:53Gewijzigd op 16 November 2020 05:29
In de waarneming van burgers valt de toestroom van Belgen in Zeeuws-Vlaanderen nog wel mee. Protestantse kerken in de regio evangeliseren niet specifiek onder Belgen. Foto: Een Vlaming hijst de Zeeuws-Vlaamse vlag op de watertoren van Oostburg. beeld RD,
In de waarneming van burgers valt de toestroom van Belgen in Zeeuws-Vlaanderen nog wel mee. Protestantse kerken in de regio evangeliseren niet specifiek onder Belgen. Foto: Een Vlaming hijst de Zeeuws-Vlaamse vlag op de watertoren van Oostburg. beeld RD,

Bijna 24.000 inwoners telt de gemeente Sluis. Ongeveer een op de vijf van hen is geboren in België. Diaken P. F. de Fijter van de gereformeerde gemeente Oostburg woont in Sluis, in Breskens. Hij merkt weinig van de Belgische toestroom. „Ze wonen vooral in de grensstrook. Aan de westkant van Vlaanderen hebben veel Belgen een vakantiewoning in Cad­zand-bad. Maar in woonkernen als Cadzand, Oostburg, Schoondijke, Breskens en Sluis is maximaal 5 procent van het inwoneraantal van Belgische afkomst.”

In zijn kerkelijke gemeente loopt het geen storm met Belgen. „Zo’n drie jaar geleden kwamen er wel een paar, ex-rooms-katholieken die aansluiten zochten bij een Nederlandse kerk. Na een tijdje haakten ze weer af.”

Met kerkelijke hoogtijdagen verspreidt de gereformeerde gemeente folders. Specifiek evangeliseren onder Belgen doet de kerk niet. „De hele streek is evangelisatiegebied. In de directe omgeving van Sluis is minder dan 1 procent lid van een reformatorische kerk.”

Ds. De Haan van de christelijke gereformeerde kerk Zaamslag (gemeente Terneuzen) heeft evenmin het gevoel dat steeds meer Belgen in Zeeuws-Vlaanderen neerstrijken. „In Zaamslag en omgeving werk je daar niet echt wat van.”

De evangelisatiecommissie van zijn kerkelijke gemeente richt zich niet zozeer op Belgen, maar is vooral actief onder asielzoekers die sinds eind 2015 in het azc Hoek wonen. Belgen bezoeken zelden de diensten van de christelijke gereformeerde kerk. Ds. De Haan: „Wel komen er elke zondag twee à drie gezinnen uit het azc.”

Ds. J. F. Harmanny van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Hoek woont op 5 kilometer van de Belgische grens. Dat steeds meer Belgen zich in Zeeuws-Vlaanderen settelen, weet hij vooral van horen zeggen. In zijn kerk komen zondags nauwelijks Belgen. De drempel ligt hoog, weet hij. „Als rooms-katholiek stap je niet gauw een protestantse kerk binnen. Een Belg doet dat in eigen land al niet snel, laat staat dat hij dat in Nederland doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer