Kerk & religie

„Schoolboeken in Pakistan zetten aan tot haat en geweld”

Schoolboeken in Pakistan staan vol met aansporingen tot haat jegens niet-moslims. Het lesmateriaal is zodoende verantwoordelijk voor een toename van geweld, religieus fanatisme en extremisme in het Zuid-Aziatische land.

Redactie kerk
2 August 2016 13:09Gewijzigd op 16 November 2020 05:28
Leerlingen in de Pakistaanse stad Lahore. beeld Reuters, Mohsin Raza
Leerlingen in de Pakistaanse stad Lahore. beeld Reuters, Mohsin Raza

Dat is de conclusie van een rapport van de Pakistaanse Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede (NCJP). Het onderzoek werd vorige week in Lahore gepresenteerd, aldus de christelijke nieuwsdienst AsiaNews.

Niet alleen komen leerlingen in Pakistan tal van aanzetten tot intolerantie en vijandschap tegen, ook ten opzichte van christenen, de schoolboeken blijken tevens gezuiverd te zijn van verwijzingen naar niet-islamitische helden uit het verleden. Als nieuwe helden worden gewapende strijders ten tonele gevoerd.

In een geschiedenisboek dat in de West-Pakistaanse stad Peshawar wordt gebruikt, is bijvoorbeeld te lezen dat de Engelsen in de tijd van het Brits Gemenebest moslims als hun werkelijke vijand beschouwden. „Ze maakten elke ontwikkeling voor moslims onmogelijk. Die hadden daarom geen andere keus dan te vechten tegen de Engelsen.” En even verderop: „Christelijke voorgangers bekeerden de lokale bevolking met geweld tot het christendom.”

Schending

Cecil Shane Chaudry, directeur van de Nationale Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, stelt dat verhalen over niet-islamitische helden in de loop van de tijd zijn aangepast. „Toen ik in de laagste klassen zat, las ik met trots in mijn schoolboek over mijn vader, die als gevechtspiloot diende. In de loop van de tijd verdween zijn naam echter uit de lesstof, net als die van andere helden die geen moslim waren. Toen ik die opzettelijke aanpassingen doorkreeg, gingen bij mij de alarmbellen rinkelen.”

Net als in Afghanistan zijn jongeren in Pakistan verplicht om islamitisch onderwijs te volgen. Alle andere religies worden uit het leerplan geweerd. In haar rapport onderzocht de NCJP het effect dat het islamitische lesmateriaal –dat is goedgekeurd door de staat– heeft op de maatschappij en op moslimstudenten. Ook keek de commissie naar de schending van mensenrechten in onderwijspolitiek en school­systeem.

De conclusie van de NCJP is dat de lesstof die in de vier provincies van Pakistan wordt gebruikt „verantwoordelijk is voor de groei van geweld, religieus fanatisme en extremisme.” Het is een zaak die niet alleen religieuze minderheden aangaat, zegt Cecil Shane Chaudry. „Het is een nationale kwestie. Het is een rode vlag voor de overheid, die de kerk moet vragen de rol van minderheden in het creëren en verdedigen van het land te bevorderen.”

Moed

Ook Asma Bukhari, moslim en verantwoordelijk voor de wet­geving in het land, stelt tegenover AsiaNews dat het de verkeerde kant op gaat met Pakistan. „De baarden worden langer, terwijl de humaniteit verdwijnt. Onze schoolboeken staan vol met persoonlijke meningen die niets met de islam te maken hebben. Het is pijnlijk dat extremisten, terwijl ze zich opblazen, ”Allah is groot” roepen.”

Directeur Mohammad Tahseen van de South Asia Partnership Pakistan, een consortium van Canadese en Zuid-Aziatische non-gouvernementele organisaties, prijst de moed van de NCJP om de misstanden in het Pakistaanse schoolsysteem aan de kaak te stellen. Het gaat hier volgens hem om veel meer dan een academische kwestie. „We produceren moslimstrijders omdat we gewapende strijders als onze helden hebben gekozen, in plaats van dichters of soefiheiligen.”

Bekeren

Eerder dit jaar, in april, schreef de Pakistan Minorities Teacher’s Association (PMTA) al een brief naar de hoogste rechter in het land over de positie van niet-islamitische studenten. Volgens de brief wordt de identiteit van deze studenten niet gerespecteerd. Publieke onderwijsinstellingen zouden allemaal proberen om niet-islamitische studenten te bekeren. „Het zijn religieuze centra van de dominante godsdienst van Pakistan geworden”, aldus de brief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer