Column: Filmpjes
Geen incident kan zich voordoen of er duikt een filmpje van de gebeurtenis op Twitter op. Zo ook van de schietpartij van vrijdag in het Duitse München. Terwijl het politieonderzoek nog maar nauwelijks op gang was gekomen en het nieuws nog lang niet tot iedereen was doorgedrongen, was er op een Twitterfilmpje te zien hoe een man uit de McDonald’s kwam en –zo laf als hij was– op wegvluchtende bezoekers begon te schieten. De opnames zijn van de andere kant van de weg genomen, en dus niet eens van zover af. Het filmen was best riskant. Als de schutter niet opzij maar recht voor zich uit had geschoten, had de filmer in acuut gevaar verkeerd. Er was met andere woorden lef voor nodig.
De Duitse politie heeft het niet begrepen op dit soort filmpjes. Ze deed een oproep aan het publiek om geen opnames op sociale media te plaatsen. Dat zou slechts de dader(s) in de kaart spelen.
Op zich begrijpelijk, omdat je er inderdaad niet aan denken moet dat op die manier een geheime actie bij de dader(s) bekend wordt. Aan de andere kant kunnen die filmpjes ook hun voordeel hebben. In het geval van het ‘McDonald’s-filmpje’ hadden de beelden door de politie kunnen worden verspreid, zodat de identiteit van de man binnen de kortste keren vastgesteld had kunnen worden.
Er was ook nog een tweede Twitterfilmpje. Daarop is te zien hoe er vanuit het raam van een flat wordt gecommuniceerd met een man op het parkeerdek van een naburig winkelcentrum. Het is zo te zien het winkelcentrum waar zich vrijdag de schietpartij voordeed, en de man moet de dader zijn. Het filmpje werd al in de vroege avond gepubliceerd.
Degene die met zijn smartphone de opnames maakt, roept de man op het (lege) parkeerdek toe dat hij een enorme sukkel is. Wie is er nu zo stom om zoiets te doen, vraagt hij de man. Die gaat niet op de vraag in, maar roept: „Ich bin ein Deutscher, ich ben ein Deutscher.” Zo gaat het gesprek nog heel even door, waarbij de man blijft herhalen dat hij een Duitser is.
Die avond is er nog even gesuggereerd dat het gefilmde voorval in scène gezet zou zijn, maar dat heb ik nergens bevestigd gezien. Volgens mij is het waarheidsgetrouw. In dat geval begrijp ik niet dat de politie vrijdag tot na middernacht rekening bleef houden met enkele voortvluchtige daders en doorging met een massale klopjacht. Het filmpje maakte duidelijk dat we te maken hadden met een eenling die volledig de weg kwijt was. Ik heb weinig met Twitter, maar in zulke situaties kan het een eersteklas bron zijn.