Binnenland

Hoogervorst honoreert gewetensbezwaren

In de nieuwe verplichte basisverzekering voor ziektekosten, die 1 januari 2006 moet ingaan, komt een uitzonderingspositie voor degenen die gewetensbezwaren hebben tegen verzekeren. Zeer waarschijnlijk komt er ook een mogelijkheid voor een polis waarin ethisch beladen zaken als abortus en euthanasie niet zijn opgenomen.

Redactie politiek
16 April 2004 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Dat zegde minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag toe tijdens een hoofdlijnendebat over het toekomstige zorgstelsel. De nieuwe basisverzekering, waarin ziekenfondsen en particuliere verzekeringen opgaan, is verplicht voor iedereen.

In de meeste algemeen verplichte verzekeringswetten staat een bepaling dat degenen die principiële bezwaren hebben tegen verzekeren, een uitzonderingspositie kunnen krijgen. SGP-kamerlid Van der Vlies vroeg donderdag aandacht voor deze groep. ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet sloot zich daarbij aan.

Of er in de nieuwe basisverzekering net als in de huidige situatie, een polis komt zonder abortus, euthanasie en reageerbuisbevruchting, is nog niet helemaal duidelijk. In eerste instantie zei minister Hoogervorst dat hij Van der Vlies op dit punt „niet blij” kon maken. Maar toen de SGP’er benadrukte dat het ook hier om een gewetenskwestie gaat, beloofde de bewindsman dat hij er „zeer serieus naar zal kijken.”

Deze toezegging van Hoogervorst was voor Van der Vlies aanleiding om een motie die hij hierover had voorbereid, niet in te dienen. Hij wacht nu de beslissing van Hoogervorst af. De meerderheid van de Tweede Kamer voelt volgens Van der Vlies wel voor zo’n polis. Zelfs een partij als D66 zou een motie op dit punt willen steunen.

Overigens vroeg D66-kamerlid Bakker aan Van der Vlies om een andere naam te bedenken voor het woord ”schone polis”. Daardoor heeft de democraat het idee dat hij een vieze polis heeft en dat vindt hij geen plezierige gedachte.

Overigens gingen alle fracties in de Kamer donderdag akkoord met het voornemen om het nieuwe zorgstelsel in 2006 in te voeren. De linkse oppositie en de ChristenUnie zijn het niet eens met het plan om een vaste premie voor iedereen te vragen. De fracties zien liever dat de premie afhankelijk is van het inkomen. De compensatieregeling die het kabinet voorstelt voor de lage inkomens is volgens de oppositie onvoldoende.

Vooruitlopend op het nieuwe zorgstelsel komt er volgend jaar in de ziekenfondswet een no-claimregeling van 250 euro per persoon. Iemand die weinig zorg verbruikt, krijgt het verschil tussen 250 euro en de werkelijk gemaakte kosten aan het eind van het jaar terug.

De Tweede Kamer wil niet dat het bezoek aan de huisarts onder de no-claimregeling valt. Hoogervorst is daar wel voor. Hij denkt dat mensen daardoor hun onnodige bezoeken aan de huisarts achterwege zullen laten. Het CDA steunt de oppositie. De meerderheid vindt dat er voor een huisartsbezoek geen drempel mag zijn. Door de drempel zouden mensen te lang door kunnen lopen met hun klachten, waardoor de vervolgzorg duurder uitpakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer