Binnenland

Middelburg begeleidt moeder met probleem

Ongeveer zestig keer per jaar krijgt een jonge aanstaande moeder op Walcheren extra begeleiding om te voorkomen dat de veiligheid van haar kind in gevaar komt.

Van onze correspondent
22 July 2016 22:27Gewijzigd op 16 November 2020 05:16
Middelburg. beeld RD
Middelburg. beeld RD

Het gaat om moeders met problemen, zoals verslaving, slechte huisvesting, psychische klachten, huiselijk geweld of geldzorgen. Het college van Middelburg antwoordt dit op vragen uit de raad. CU, SGP en CDA wilden weten of de gemeente genoeg preventieve voorlichting geeft aan aanstaande ouders en of er een specifiek gemeentelijk beleid is ter voorkoming van onveilige situaties voor kinderen bij vechtscheidingen.

B en W benadrukken dat „een ieder in de gemeente gezond en veilig moet kunnen opgroeien en toegang moet hebben tot de nodige informatie, zorg en ondersteuning.” Naar aanleiding van de raadsvragen zegt het college de informatie voor jonge ouders op de site van zorgloket Porthos te zullen actualiseren en aanvullen.

Niet in beeld

Volgens burgemeester en wethouders zijn veel aanstaande ouders niet in beeld bij de gemeente. Voor degenen die wel in beeld zijn bestaat het hulpverleningstraject Veilige Start, dat zich richt op ouders die kwetsbaar zijn of in een risicovolle situatie zitten.

In Veilige Start werken moeders, gynaecologen, verloskundigen, jeugdgezondheidszorg en maatschappelijk werk samen om deze groep te helpen. „Het draait daarbij om één ding: de veiligheid van de baby”, aldus het college. Het doel van Veilige Start is om vroegtijdig omstandigheden te herkennen en aan te pakken waarin een kind niet veilig opgroeit doordat de ouders niet goed voor het kind en voor zichzelf kunnen zorgen.

Middelburg kent overigens geen specifiek beleid ter voorkoming van onveilige situaties voor kinderen tijdens vechtscheidingen.

Magertjes

CU-raadslid Treurniet vindt de collegeantwoorden „wat magertjes” en bekijkt na de zomervakantie in overleg met SGP en CDA of ze het college nader aan de tand gaat voelen. „Het wordt niet duidelijk of de gemeente echt investeert in gezinnen”, zegt ze. „Wat onderneemt de gemeente zelf om ouders in de risicogroep te bereiken en te ondersteunen? Wat zijn de resultaten? Voor ouders die ervan overtuigd zijn dat ze hulp niet nodig hebben, moet de gemeente bewustwording op gang brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer