Buitenland

Column: Veiligheidsincidenten tonen voortdurende kwetsbaarheid van Israël

Het Israëlische leger is sterker dan ooit en de binnenlandse veiligheidsmaatregelen zijn een stuk strenger dan in West-Europa. Gelukkig is het hier gerust wonen. Maar twee incidenten toonden deze week dat Israël voortdurend op zijn hoede moet zijn en de veiligheid verder kan verbeteren.

22 July 2016 20:25Gewijzigd op 16 November 2020 05:16
JERUZALEM. Afgelopen week werd een aanslag op de tram van Jeruzalem voorkomen. beeld Alfred Muller
JERUZALEM. Afgelopen week werd een aanslag op de tram van Jeruzalem voorkomen. beeld Alfred Muller

Tienduizenden mensen maken dagelijks gebruik van de tram in Jeruzalem. Geen wonder, de reis met de tram is snel en geriefelijk. Bovendien wordt passagiers een vermoeiende zoektocht naar een dure parkeerplaats in het centrum van de hoofdstad bespaard.

Gelukkig is ook aan de veiligheid gedacht. Twee agenten of andere beveiligers bevinden zich op de stations en rijden soms mee. Tot grote aanslagen in de tram is het niet gekomen, al zijn er wel terreuraanslagen op de stations gepleegd.

Deze week echter werd op het nippertje een ramp voorkomen. Een beveiliger van de gemeente zag dat een Palestijnse tram­passagier zich verdacht gedroeg. Hij bleek bommen en messen in zijn rugzak te hebben. Tijdens het spitsuur had hij de explosieven in een volle tram tot ontploffing willen brengen, om daarbij zo veel mogelijk passagiers te doden en zelf een enkele reis naar een vermeend paradijs te maken. Gelukkig liep het goed af. Wel bleek dat Jeruzalem kwetsbaar blijft en dat beveiligers hard nodig zijn.

Een heel ander incident deed zich zondag voor in het noorden van het land. In een aantal kibboetsen op de Golan werd de rust doorbroken door het luchtalarm. Het bleek dat een drone het Israëlische luchtruim was binnen­gedrongen. En dat terwijl dat wordt geacht potdicht te zitten voor vijandelijke vliegtuigen.

De strijdkrachten schoten vanuit Safed, in Galilea, twee Patriot-luchtdoelraketten in de richting van de drone. Een van de Patriots ontplofte voortijdig. Brokstukken kwamen terecht bij de kibboets Ayelet Hashachar; een wandelaar raakte daardoor lichtgewond.

Een tweede Patriot en een gevechtsvliegtuig slaagden er evenmin in om de drone te onder­scheppen. Daar waren allerlei verklaringen voor: lage snelheid, geringe hoogte, kleine afmeting. De drone keerde heelhuids terug.

Vermoedelijk ging het om een drone van het door Iran gesteunde Hezbollahleger in Libanon die op weg was gestuurd om foto’s te maken van het Israëlische leger.

Het betrof zowel een mislukking als een geluk. Het is beter dat een fotograferende drone het luchtruim binnendringt dan een bommen afwerpende drone.

Het leger heeft nu de taak om aan een verbetering van het lucht­afweersysteem te werken. Dat is hard nodig, want Hezbollah beschikt over honderden 
drones. Deze sjiitische strijdmacht in Libanon vormt op dit moment het grootste gevaar voor Israël. Een oorlog tussen Israël en Hezbollah heeft de potentie om de ergste te worden die Israël en Libanon ooit hebben gevoerd. Hezbollah beschikt namelijk over 130.000 raketten.

Maar de kans op een treffen op dit moment lijkt niet groot. Hezbollah heeft de handen vol aan de strijd in Syrië.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Israël loopt risico’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer