Binnenland

Nederlander wandelt veelal op de bonnefooi

Er wordt in Nederland steeds meer gewandeld. Mensen gaan er vooral voor de gezondheid en ontspanning op uit. Woordvoerster Jeske Krens (27) van Wandelnet: „Elke kilometer die je loopt is mooi meegenomen.”

21 July 2016 18:56Gewijzigd op 16 November 2020 05:14
beeld ANP, Koen Suyk
beeld ANP, Koen Suyk

Het aantal Nederlanders dat voor hun plezier wandelt, steeg de afgelopen vijf jaar van 6,6 naar 10,5 miljoen. Dat blijkt uit de Nationale Wandelmonitor, die woensdag werd gepresenteerd. Het onderzoek werd uitgevoerd door NIPO.

Gemiddeld lopen Nederlanders 
7 kilometer per keer. De verschillen daarbij zijn groot: van 500 meter tot meer dan 50 kilometer. Krens: „In het gemiddelde is al het wandelen samengevat wat geen speciaal doel heeft. Het bezoeken van de supermarkt wordt niet meegeteld. Maar wel bijvoorbeeld een ommetje met de hond en een wandeling tijdens de lunchpauze op het werk.”

Krens ging ervan uit dat het aantal wandelende mensen zou stijgen. Maar een groei van 6,6 naar 10,5 miljoen mensen heeft haar verrast. Ze denkt dat er meerdere redenen waarom mensen meer gaan lopen. „Het leven is hectisch. Mensen willen graag even naar buiten om hun hoofd leeg te maken. Ook bezig zijn met de gezondheid speelt mee.”

Historie

De medewerkster van Wandelnet ziet de laatste jaren twee trends. „Mensen gebruiken steeds vaker onze mobiele site om tijdens het wandelen een route te volgen. Daarnaast kiezen mensen regelmatig een pad langs de verblijfplaatsen van een historisch persoon.” Krens loopt zelf regelmatig een etappe van het Pelgrimspad, een honderden kilometers lange route van Amsterdam naar 
het Belgische Wezet, net onder Maastricht. „Ik loop twee keer per maand, 15 tot 25 kilometer.”

Maar is het vele lopen wel zo gezond, gezien de vele onwelwordingen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de hoeveelheid blaren die worden geprikt? Krens: „Wandelen is altijd gezond. Je moet wel kijken wat je zelf aankunt.”

In Nederland worden jaarlijks 441 miljoen recreatieve wandelingen gemaakt. Ruim de helft van de wandelaars is tussen de 45 en de 74 jaar. In absolute cijfers wordt er het meest gewandeld in Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Dat is wel een vertekend beeld. Veel mensen lopen namelijk in hun eigen omgeving, en deze drie provincies tellen de meeste inwoners. Wordt het aantal wandelingen afgezet tegen het aantal inwoners, dan blijkt dat er juist in Zeeland, Limburg en Friesland veel wordt gelopen.

Eigen woonwijk

Mensen lopen het liefst in het bos, hun eigen woonwijk en het platteland. In verreweg de meeste gevallen start de wandeling thuis. In 85 procent van de gevallen gaan mensen op de bonnefooi. Daarnaast zijn paaltjesroutes, kooppunten en langeafstands­netwerken populair.

Voor ondernemers is de wande­laar een lucratieve doelgroep. Jaarlijks geven Nederlanders 
1,7 miljard euro uit voor het lopen. Daarvan gaat 347 miljoen naar wandelkleding, 322 miljoen naar wandelvakanties en 303 miljoen euro naar consumpties en winkelbezoek.


Schrijfster: Elke dag 7 kilometer

Schrijfster Simone Foekens (46) uit Almelo probeert elke dag aan de hand van een stappenteller minstens 10.000 stappen te lopen. „Dat is voor mij ongeveer 7 kilometer. De lengte van een echte wandeling is voor mij gemiddeld tussen de 10 en 15 kilometer. Ik ben niet kieskeurig. Bos, hei, bergen, polder, maar ook stadswandelingen kan ik waarderen. En met regelmaat een stevige strandwandeling. Ik wandel eigenlijk al mijn hele leven.”

Foekens combineert het wandelen graag met een andere hobby: geocachen. „Geocachen is schatzoeken met behulp van GPS. Veel mobieltjes zijn tegenwoordig uitgerust met GPS. Via een website kun je zien op welke coördinaten een schat is verstopt. Als je na een mooie wandeling op de plaats van de schat bent, ga je op zoek naar de geocache, een verstopt doosje. In de cache zit een logboek waarin je je naam kunt schrijven. Ook op de site kun je aangeven dat je de cache hebt gevonden.”

In een aantal boeken van Foekens speelt geocachen een rol. „Dat is in de kinderboeken ”Jacht” en ”Een kleverig raadsel” van uitgeverij Den Hertog en in de roman ”Gevonden Droom” van uitgeverij Zomer en Keuning.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer