Geschiedenis

Kathedraal van Durham geeft schatten prijs

De kathedraal van Durham, meer dan 900 jaar oud, is een van de meest imposante gebouwen van Engeland. De kerk geeft deze maand haar schatten prijs.

Riekelt Pasterkamp
19 July 2016 10:51Gewijzigd op 16 November 2020 05:11
De toren van de kathedraal van Durham steekt in de stad in Nood-Engeland boven alles uit.  beeld VisitBritain
De toren van de kathedraal van Durham steekt in de stad in Nood-Engeland boven alles uit.  beeld VisitBritain

Het maakt niet uit vanuit welke richting Durham in het noordoosten van Engeland wordt benaderd; de toren van de kathedraal steekt boven alles uit. Naast de kathedraal, aan de rivier de Wear, staat het kasteel van Durham. Dit 11e-eeuwse kasteel werd kort na de Normandische verovering van Engeland neergezet.

De robuuste kathedraal van Durham is samen met het kasteel in de vorm van een oud-Normandisch fort tussen 1093 en 1133 gebouwd in opdracht van de Normandiër Willem de Veroveraar. Doel van kasteel en kerk op deze strategische plaats was het onder de duim houden van de pas onderworpen Engelsen. Franse benedictijner monniken maakten de dienst uit in de kerk en in het bijbehorende klooster.

De kathedraal is de zetel van de bisschop van Durham, een van de belangrijkste personen in de Anglicaanse Kerk. In de kathedraal bevinden zich de overblijfselen van drie heilig verklaarden: Beda, Cuthbert van Lindisfarne en Oswald van Northumbria.

Kathedraal en kasteel staan samen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Elke dag worden diensten in de kathedraal gehouden, behalve op maandagen; het koor van de kerk zingt elke dag, maar niet op feestdagen en tijdens vakanties.

Gedurfd

De kathedraal geldt als het grootste en mooiste voorbeeld van Normandische architectuur in Engeland. De innovatieve gedurfdheid van het gewelf is een voorbode van de gotische architectuur. De kerk is 143 meter lang en de centrale toren ruim 66 meter hoog. Wie er 325 traptreden voor over heeft, kan genieten van het magnifieke uitzicht.

Tot het einde van de 19e eeuw stonden er geen banken in het schip van de kathedraal. De enorme bewerkte pilaren staan er al bijna 900 jaar en zijn 6,6 meter in omtrek en ruim 6 meter hoog. Samen met de andere pilaren ondersteunen ze het stenen gewelf. Dit ribgewelf gold destijds als een belangrijke bouwkundige vooruitgang. Door het gebruik van halfronde stenen ribben om het zware stenen plafond te ondersteunen, werd het mogelijk om op grote hoogte tussen elke twee nissen puntige bogen te bouwen. Hieruit is de gotische stijl ontstaan.

Tijdens de kloosterperiode (1093-1540) waren de kerkmuren rijkelijk versierd en hadden de ramen gebrandschilderd glas. Na de Hervorming (rond 1560) werden de muren wit geverfd en de ramen vernield. Het vensterglas is nu hoofdzakelijk victoriaans.

Personeel van de Britse winkelketen Marks and Spencer bood in 1984 bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf een venster aan. Het is bekend als het Dagelijks Brood-venster en is een voorstelling van het laatste avondmaal. Ander opvallend detail is de deurklopper. In de middeleeuwen konden mensen asiel (bescherming) zoeken in de kathedraal. Bij de hoofdingang is dan ook een deurklopper. Verder valt het gedenkteken voor mijnwerkers op, geplaatst in 1947. Mijnbouw was tijdenlang een van de grootse industrieën in Durham en is altijd nauw verbonden geweest met de kathedraal. De laatste mijn is in 1994 gesloten.

Slaapzaal

Ruim 10 miljoen Britse pond kostte het project Open Trea­sure, die de verborgen schatten van kathedraal en klooster van Durham moet prijsgeven. Op 23 juli gaat de expositie open. „Het project vertelt het verhaal van verborgen ruimtes die niet toegankelijk waren”, zegt Catherine Hodgson, marketing officer Durham Cathedral. „De historische en architectonische betekenis wordt duidelijk tijdens een nieuwe tentoonstellingsroute die begint bij de slaapzaal van de monniken en eindigt in de grote keuken. De nieuwe ruimtes geven ons de gelegenheid om meer internationaal belangrijke collecties tentoon te stellen.”

De Nederlandse firma Bruns uit Bergeijk tekende voor de complete inrichting van de expositie inclusief de vitrines. Volgens Hodgson moet de expositie meer worden dan een tocht langs uitgestalde voorwerpen. „Bezoekers worden aangemoedigd om verbinding te maken met het geloof en de passie achter een persoon, schilderij, object of ruimte in de kathedraal.”

Kerk en kasteel in Durham trekken nu jaarlijks 700.000 bezoekers. Hodgson verwacht dat het aantal flink zal oplopen. „We hopen dat een stijgende lijn in uitgaven en donaties zal bijdragen aan het onderhoud van de kathedraal en zijn collecties om ervoor te zorgen dat de toegang tot de kathedraal voor iedereen gratis blijft.”

noordengeland.nl


Steentjes

Om geld bij elkaar te brengen voor het project Open Treasure rees in 2013 het plan om de kathedraal van Durham na te bouwen met legosteentjes. Voor 1 pond per steentje konden bezoekers bijdragen. Aanvankelijk liep het niet storm, maar na aandacht in de media werden de steentjes goed verkocht. Het bouwwerk telt 300.000 stenen en kwam deze maand gereed. Niet alleen bezoekers, maar ook mensen van over de hele wereld doneerden geld om hun steentje bij te dragen. Het model van lego is 3,84 meter lang, 1,53 meter breed en 1,7 meter hoog. Uiteraard is het bouwwerk, inclusief legopoppetjes, ook te bekijken.

durhamcathedral.co.uk

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer