Binnenland

Boeddhist in Drente verzorgt honderden ganzen

Midden tussen de Drentse weilanden en bossen ligt een bijzonder toevluchtsoord. Niet voor mensen, maar speciaal voor ganzen. Ver weg van jagers en vergassers, onder de vleugels van één man met een grote liefde voor deze vogels.

Hjalmar Guit
19 July 2016 14:38Gewijzigd op 16 November 2020 05:11
Chögyal Trizin, in zijn boeddhistische monnikspij, heeft een ganzenopvang in het Drentse Dalen. Belangstellende kunnen de beesten adopteren, mits ze goed worden behandeld.  beeld Hjalmar Guit
Chögyal Trizin, in zijn boeddhistische monnikspij, heeft een ganzenopvang in het Drentse Dalen. Belangstellende kunnen de beesten adopteren, mits ze goed worden behandeld.  beeld Hjalmar Guit

Luid gegak verjaagt de serene rust die er elders heerst in de omgeving van het Drentse dorp Dalen. Vanaf de boerderij hangen vlaggen in allerlei kleuren om een groot, zilverkleurig boeddhabeeld heen.

Breed glimlachend stapt Chögyal Trizin, gekleed in een rood gewaad, door de voordeur. Samen met twaalf vrijwilligers zorgt hij voor meer dan 250 ganzen, 60 katten, 20 honden, pauwen, kippen, varkens, eenden en meer boerderijdieren.

Qua eten is de boerderij zelfvoorzienend, wellicht binnenkort ook qua elektriciteit en water. Maar het draait in Akka’s Ganzenparadijs natuurlijk vooral om de ganzen.

Trizins liefde voor ganzen begon toen hij als 7-jarige jongen een in een vislijn verstrikte gans redde. Trizin sprong het koude water in om de vogel te helpen. De dierenambulance nam het dier mee. Een andere gans bleef luid gakkend rond de wagen vliegen. Toen de geredde gans weer werd vrijgelaten, kwam haar partner direct aanvliegen. „Ze hielden samen een hele ceremonie. Toen besefte ik hoe ganzen met elkaar verbonden zijn – ik denk zelfs meer dan mensen met elkaar.”

De gebeurtenis was uiteindelijk aanleiding voor de start van zijn eigen ganzenopvangcentrum, met dezelfde naam als de gans die hij redde: Akka.

Inmiddels is Akka’s Ganzenparadijs al tien jaar een veilige haven voor ganzen en andere dieren. Een aanzienlijk deel van de ganzen –zo’n 200– is van Trizin zelf. Zij blijven in het ganzenparadijs. De rest komt onder meer uit parken waar de dieren overlast gaven en worden zo mogelijk elders uitgezet. Trizin: „Ik haal weleens dominante ganzen uit een groep, neem ze mee en probeer hier in de opvang dat dominante gedrag te veranderen.”

De ganzenopvang wordt ook ingeschakeld wanneer de dierenambulance gewonde dieren heeft die opvang nodig hebben.

Overlast

Het welzijn van de dieren grijpt Trizin sterk aan. Om die reden geeft hij voorlichting aan bijvoorbeeld gemeenten en buurtbewoners die last hebben van ganzen. „Mensen zijn verder van de natuur komen te staan. Daarmee is ook de verdraagzaamheid ten opzichte van elkaar weg; van mensen en van dieren. Een groep gakkende ganzen wordt door sommigen al snel gezien als overlast”, vertelt Trizin.

Nu is de overlast van het geluid dat ganzen maken te overzien. Gevaarlijker zijn ze op luchthaven Schiphol, waar in 2010 een vliegtuig van Air Maroc een noodlanding moest maken vanwege een botsing met een groep ganzen. De vogels worden rond Schiphol verjaagd en doodgeschoten. Tot voor kort werden ze gevangen en vergast.

Volgens Trizin zijn de maatregelen, behalve zeer dieronvriendelijk, ook niet al te handig. „De ganzen die rond Schiphol wonen zijn gewend aan vliegtuigen. Ze hebben vaste patronen, vaste vliegroutes en zullen nooit zomaar tegen een vliegtuig aan vliegen.” Juist het opjagen van de ganzen zorgt er volgens Trizin voor dat de dieren in paniek opvliegen en daarmee voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Hoe zit het dan met de noodlanding van Air Maroc? Trizin: „De ganzen die in de motor van dat vliegtuig vlogen, waren Canadese ganzen. Die waren niet afkomstig van Schiphol. Ze kenden de vliegtuigen niet en bovendien hing er dichte mist boven het vliegveld.”

Voedingsbron

Volgens Trizin is het vrij simpel om ervoor te zorgen dat er geen ganzen meer op Schiphol komen: hun voedingsbron wegnemen. „Ze eten de gewassen die rond het vliegveld groeien. Als je ervoor zorgt dat de boeren andere gewassen verbouwen die ganzen niet lusten, gaan ze vanzelf ergens anders naartoe.” Ook zou het bouwen van kassen of het plaatsen van veel zonnepanelen volgens Trizin helpen om de ganzen te doen verhuizen.

In de grote weide van het ganzenparadijs is het een stuk beter toeven dan op Schiphol. Er lopen bijna 300 ganzen. Wanneer Trizin met brood de weide binnenloopt, draaien alle koppen zich om en komen de vogels massaal op hem afgerend.

Het voer kan ertoe leiden dat de zorg voor zo veel ganzen behoorlijk in de papieren loopt. Wie wil, kan daarom gratis een aantal ganzen afhalen. Hoewel de grootste groep van Trizin zelf is, vindt hij het erg leuk als er mensen langs komen die ook ganzen willen, bijvoorbeeld als bewaker van een erf of gewoon voor de gezelligheid. „Maar natuurlijk wel op voorwaarde dat ze goed worden behandeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer