Economie

EU steunt vrijwillige krimp melkproductie

De Europese Commissie stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe steun aan veehouders. Dat blijkt uit een pakket voorstellen dat EU-commissaris Hogan (Landbouw) maandag in Brussel aan de EU-ministers van Landbouw heeft gepresenteerd.

Redactie economie
19 July 2016 10:42Gewijzigd op 16 November 2020 05:10
EU-commissaris Hogan (r.) maandag tijdens een bijeenkomst met de Europese ministers van landbouw. beeld EPA
EU-commissaris Hogan (r.) maandag tijdens een bijeenkomst met de Europese ministers van landbouw. beeld EPA

Van het geld is 150 miljoen bedoeld als steun om de melkproductie op vrijwillige basis te verminderen. Er komt een regeling die voor alle melkveehouders in de EU hetzelfde zal zijn. Details daarvan zijn nog niet bekend.

Van de resterende 350 miljoen is bijna 23 miljoen euro voor Nederland beschikbaar, dat het bedrag net als de andere lidstaten zelf mag aanvullen tot het dubbele. Nederland mag die miljoenen aanwenden in de sectoren waar de regering dat nodig vindt, bijvoorbeeld in de varkensvleessector.

In september vorig jaar trok Brussel ook al 500 miljoen euro uit voor steun aan vooral melkveehouders en varkenshouders. Op de zuivelmarkt heeft de afschaffing van de Europese melkquotering in 2015 tot overproductie geleid, waardoor de prijs van boerderijmelk is ingestort. Ook varkensvlees bracht tot voor kort zo weinig op dat veel boeren in de problemen zijn gekomen.

Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) reageert positief op de maatregelen. De 23 miljoen euro die Nederland ontvangt wil hij inzetten voor „structurele verbeteringen.” Boerenorganisatie LTO Nederland stelt voor om er zogeheten fosfaatrechten van melkvee mee uit de markt te nemen. Volgens voorzitter Albert Jan Maat snijdt dat mes aan twee kanten: de melkproductie gaat omlaag en de generieke korting van fosfaatrechten –die Van Dam voorbereidt om de te hoge mestproductie in Nederland terug te dringen– pakt lager uit.

Maat verwacht dat weinig Nederlandse melkveehouders hun productie vrijwillig zullen beperken. Ook de Dutch Dairymen Board (DDB), een kritische tegenhanger van LTO, denkt dat. Volgens DDB-voorzitter Sieta van Keimpema is de bonus om niet te produceren, die volgens haar tussen de 10 en de 15 cent per liter zal liggen, daarvoor te laag. „Boeren moeten liters produceren om hun rekeningen te kunnen betalen.”

Volgens Maat blijven de werkelijke oorzaken van de crisis, zoals de Russische boycot (op westerse voedingsmiddelen, red.), liggen. „Daar moet de EU harder aan trekken.” Dat vindt ook Europarlementariër Belder (ChristenUnie-SGP), die overigens wel blij is met het aangekondigde steunpakket.

Landbouwcommissaris Hogan wil verder lidstaten de mogelijkheid geven om de reguliere EU-toeslagen vervroegd uit te betalen, vanaf 16 oktober. LTO dringt er bij het ministerie van Economische Zaken op aan om dat dan ook te doen, gezien de financiële nood op veel boerenbedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer