SBM Offshore straalt op Damrak
SBM Offshore was maandag het stralende middelpunt op de beurs in Amsterdam. De maritiem dienstverlener aan de olie-industrie werd door beleggers beloond voor een schikking met de Braziliaanse autoriteiten in de omkopingszaak rond staatsoliebedrijf Petrobras.
De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 446,65 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 619,05 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in. Londen noteerde een plus van 0,3 procent. In Istanbul stond de beurs na de mislukte coup van afgelopen weekeinde 8,7 procent in de min.
Het aandeel SBM Offshore sprong 13,6 procent omhoog in de AEX. Het concern trof een schikking met een totale waarde van bijna 275 miljoen dollar om het onderzoek naar zijn rol bij het omkopingsschandaal rond Petrobras te beëindigen. Daarvan gaat ruim 149 miljoen dollar naar Petrobras, waarmee het Schiedamse bedrijf nu ook weer normaal zaken kan doen.
De gebeurtenissen in Turkije zetten de toeristenbranche onder druk. Zo verloor reisorganisatie Thomas Cook in Londen 2,3 procent aan beurswaarde en ging in Frankfurt het aandeel van branchegenoot TUI 2,2 procent omlaag. Turkish Airlines verloor in Istanbul 17,6 procent aan beurswaarde. Vluchten van de maatschappij van Turkije naar de Verenigde Staten zijn door de Amerikaanse autoriteiten voorlopig verboden.
Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won Pharming 6,4 procent. De farmaceut heeft opnieuw positieve resultaten geboekt bij een onderzoek naar het gebruik van zijn middel Ruconest.
Producent van netwerkapparatuur Ericsson verloor in Stockholm 4,4 procent na berichten over gesjoemel met de boekhouding, hetgeen door het bedrijf overigens werd tegengesproken. Ericsson zou de omzet van klanten al voor facturering meenemen in de boeken.
Chipproducent ARM zag zijn beurswaarde in Londen met ruim 42 procent omhoog schieten. Het Britse bedrijf wordt voor ruim 32 miljard dollar overgenomen door het Japanse SoftBank.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 44,97 dollar. Brent zakte 2,1 procent naar 46,58 dollar per vat. De euro was 1,1054 dollar waard, tegen 1,1059 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.