Binnenland

Twentenaren rijden 40 kilometer voor arts

Veertig kilometer rijden naar een huisarts in het weekeinde. Dat is het gevolg van een nieuwe weekeinderegeling voor huisartsen in Midden-Twente. Inwoners van Diepenheim moeten straks die afstand afleggen naar de centrale huisartsenpost in Deventer. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat de afstand afwijkt van de veldnorm en bekijkt de situatie.

ANP
15 February 2002 19:07Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Inwoners van Holten, Markelo en Diepenheim kunnen voor spoedeisende gevallen in het weekeinde alleen terecht in Deventer. De huisartsenpraktijken uit die gemeenten hebben daar in het weekeinde hun centrale post ingericht. Dit vanwege de grote werkdruk en het tekort aan huisartsen.

Een afstand van 40 kilometer betekent dat de gewenste aanrijtijd van vijftien minuten nooit en te nimmer wordt gehaald. „Die aanrijtijd hadden we toch al losgelaten”, zegt woordvoerder E. Rijk van District Huisartsen Vereniging voor Twente. „In de praktijk was die tijd niet haalbaar. Veertig kilometer afstand tussen een weekeindepost en de patiënt is geen uitzondering voor de uithoeken in Twente.”

Rijk vindt niet dat de bereikbaarheid door de nieuwe weekeinderegeling in Twente verslechtert. „Nee, de werkdruk voor de dokter neemt af, dus de patiënt krijgt met een beter uitgeruste arts te maken. Bovendien weet de patiënt altijd waar hij terechtkan in het weekeinde, dat is helder. En we hebben een goede samenwerking met de ambulancediensten.” Rijk verwacht geen problemen met de inrichting van centrale posten.

De Stichting Welzijn Ouderen in Diepenheim denkt daar anders over. De mensen zijn ongerust. Ze denken dat de regeling ten koste van hun gezondheid gaat.

De inspectie zegt blij te zijn met posten waardoor de huisartsenzorg buiten kantoortijden centraal is geregeld. Maar de inspectie vindt 40 kilometer toch niet voldoen aan de norm. „Wij gaan bekijken of de huisartsen bij de planning voldoende rekening hebben gehouden met de bereikbaarheid. Als dat niet zo is, koppelen we de situatie terug naar de zorgverzekeraar. Die moet de juiste zorg regelen”, zegt een woordvoerster van de hoofdinspecteur in Den Haag.

De aanrijtijd van vijftien minuten voor huisartsen staat niet in de wet maar is een beroepsnorm. De beroepsgroep zelf heeft die norm later gewijzigd in een inspanningsverplichting. Ambulancezorg moet er wel binnen een kwartier zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer