Binnenland

Anesthesisten draven ’s nachts niet op voor bevalling

Anesthesisten zijn niet altijd bereid voor een relatief kleine vergoeding ’s nachts naar het ziekenhuis te komen bij een bevalling. Dat stelt voorzitter H. Kerkkamp van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie) in Medisch Contact van vrijdag. Volgens Kerkkamp speelt het feit dat pijnbestrijding medisch niet noodzakelijk is, daarbij een rol.

ANP
15 April 2004 16:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Kerkkamp zegt dat ter verduidelijking van het feit dat de NVA niet wil meewerken aan een richtlijn voor pijnbestrijding bij de bevalling. Hij erkent dat er momenten zijn dat een ruggenprik tegen de pijn de voorkeur geniet. Logistieke problemen zouden de beschikbaarheid van ’s nachts opgeroepen anesthesiologen beperken.

De Nederlandse Vereniging voor Gyneacologie en Obstetrie (NVGO) is boos op de NVA. Niemand vindt het raar om de pijn bij een acute blindedarmontsteking te bestrijden, maar even erge pijn van een barende vrouw moet zij maar voor lief nemen, stelt vice–voorzitter J. Nijhuis van de NVGO.

Kerkkamp vindt dat onzin. Bij een blindedarmontsteking wordt ingrijpen ook wel eens uitgesteld tot de volgende ochtend. Als anesthesiologen voorstellen om preventief een ruggenprik te geven, dan worden ze beticht van het medicaliseren van een natuurlijk proces, stelt hij. De voorzitter is wel bereid om nog eens na te denken over een peiling onder zijn leden. Wellicht is er toch voldoende draagvlak voor een gezamenlijke richtlijn met de NVGO.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer