Palestijnse organisaties reageren afwijzend
Palestijnse organisaties in Nederland reageren afwijzend op de nieuwste ontwikkelingen in het conflict in het Midden–Oosten. De Amerikaanse president Bush steunt het plan van de Israëlische premier Sharon, die zich wil terugtrekken uit de Gazastrook maar de grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wil annexeren. Een Ander Joods Geluid is evenmin blij.
De Europese Unie moet nu nog nadrukkelijker worden betrokken in het vredesproces, vindt I. Hasan, woordvoerder van de Palestijnse Raad in Nederland. De VS zijn voor de Palestijnen een onbetrouwbare partner geworden, omdat het alleen met Israël de nieuwe plannen bepaalt. „Sharon en Bush negeren de Palestijnen. Die krijgen hierdoor nog meer het gevoel dat ze worden onderdrukt." Hasan vindt dat de internationale gemeenschap een duidelijk signaal naar Israël moet afgeven dat dat niet kan. Hij pleit voor politieke en economische sancties.
Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) is bij monde van secretaris K. Wagtendonk verontwaardigd over de plannen, die zonder overleg met anderen tot stand zijn gekomen. „De vestiging van 400.000 Israëli’s op de Westoever gaat in tegen de 4e Conventie van Genève. Bovendien is ontkenning van het recht van vluchtelingen op terugkeer in strijd met een VN–resolutie uit 1948. Het komt neer op het accepteren van etnische zuivering", aldus Wagtendonk.
Het NPK ziet als enige weg naar vrede de ontruiming van alle in 1967 bezette gebieden conform VN–resolutie 242. Daarbij gevoegd het recht van terugkeer voor alle vluchtelingen met compensatie van de door hen geleden schade.
Voorzitter Max Wieselmann van Een Ander Joods Geluid reageert ook negatief. „Dit is geen bijdrage voor een stabiele situatie, laat staan voor vrede in het Midden–Oosten. Het komt neer op een legitimering van annexatie. Daarbij moet je je ook nog afvragen wat een terugtrekking uit Gaza in de praktijk tot gevolg heeft. Dat gebied blijft met bewaakte grenzen een soort gevangenis.“Wieselmann laakt de eenzijdige stappen van de VS en Israël, een „onderonsje”. Verder mist hij afspraken over investeringen in Palestina.
Volgens R. Naftaniël van het Centrum Informatie Documentatie Israel (CIDI) betekenen de plannen dat nu in snel tempo de bezetting van Israël in de Palestijns gebieden voorbij is. „Israël zal zich terugtrekken zodat vrijwel alle Palestijnen ook definitief onder Palestijns gezag gaan vallen. Het is daarmee nog geen eindoplossing voor vrede, maar wel een scheiding van Israël en Palestina. Dat de Palestijnen nu baas in eigen huis worden geeft een nieuwe dimensie aan het vredesproces", aldus Naftaniël.
Het grote struikelblok voor het vredesproces blijft volgens hem de eis van de Palestijnse autoriteiten dat 3,5 miljoen Palestijnen mogen terugkeren naar Israël. „Zolang die eis blijft staan, zijn de Palestijnen geen serieuze partij in de onderhandelingen. De joodse staat wil zelf bepalen wie ze opneemt in eigen land." Wel betreurt hij dat Israël en de Amerikanen andere partijen niet bij deze beslissing hebben betrokken. „Dat had chiquer gekund."