Asperges: het witte goud uit Peru
Ze waren al voor 15 april verkrijgbaar, maar donderdag is het aspergeseizoen officieel geopend. Voor veel consumenten is Nederland hèt aspergeland. Wat productie betreft vallen we echter in het niet bij Duitsland, Spanje en Frankrijk. En veel van het witte goud op onze borden komt uit…Peru.
Ter gelegenheid van het begin van het aspergeseizoen kreeg Madurodam donderdag een miniatuurveldje met asperges. De omvang van het veldje is illustrerend voor de Nederlandse teelt van asperges. Volgens het Productschap Tuinbouw bezit Nederland 1 procent van het wereldwijde landbouwoppervlak aan asperges. De grootste producent van Europa, Duitsland, heeft met ongeveer 16.000 hectare bijna zeven keer meer grond voor asperges bestemd.
„We hebben gewoon een klein areaal. Asperges zijn een luxeproduct, maar het witte goud van weleer is veranderd in bladgoud", zegt een woordvoerder van Asparagus Centre, het kenniscentrum voor de branche, over het aandeel van de Nederlandse sector.
De grootste producenten van asperges in de wereld zijn China, de Verenigde Staten en Peru. Na de groenten van eigen bodem eten Nederlanders het meest asperges van de Zuid–Amerikaanse grootproducent, aldus het Productschap Tuinbouw.
Volgens Asparagus Centre blijven Nederlandse asperges in het topsegment erg populair, zowel in Nederland als over de grenzen. Dat komt door hun hoge kwaliteit, aldus de woordvoerder. Andere landen zijn wel bezig om hun achterstand in te halen. „De kennis groeit in het buitenland."
Een lichtpuntje is dat Nederlanders zelf steeds meer asperges eten. Volgens Asparagus Centre aten consumenten vorig jaar gemiddeld 450 gram van de groente tegen 250 gram begin jaren negentig. Mede hierdoor is het totale landbouwoppervlak aan asperges in Nederland de laatste jaren weer voorzichtig aan het stijgen.