Als predikant gewend aan verschillen
Eerst leidde hij busreizen, maar de teller voor bootreizen staat inmiddels ook al op 24. Ds. C. J. van der Plas, hervormd emeritus predikant in Zwijndrecht, is sinds 1986 reisleider bij Amicitia. „Ik ga graag met mensen om. Het liefst uit de breedte van de reformatorische gezindte. Dat er verschillen zijn, vind ik niet erg. Daar heb ik als predikant mee leren omgaan.”
Ds. Van der Plas (73) wil dicht bij de deelnemers staan. „Ik probeer hun namen zo snel mogelijk in mijn hoofd te hebben. En ik ga bij het ontbijt langs de tafeltjes om te informeren of de mensen goed geslapen hebben. Ook wil ik in de loop van zo’n vakantieweek met iedereen een keer persoonlijk spreken.”
Veel van die gesprekken gaan over alledaagse dingen. „Dat is helemaal niet erg”, reageert de reisleider. „Vaak blijk je gezamenlijke bekenden te hebben. Dat kan een mooi aanknopingspunt zijn. Maar ik hoop ook altijd op een gesprek over de wezenlijke dingen in het leven. We zijn allemaal op reis. Het Woord van God is onze gids. Een gesprek daarover kun je niet maken. Dat ontstaat spontaan. Ik heb er mooie voorbeelden van meegemaakt.”
Soms krijgt de predikant, die de hervormde gemeenten van Linschoten, Delft, Zwijndrecht en Barneveld diende, commentaar. „Mensen hebben soms moeite met de invulling van de avondsluiting. Bijvoorbeeld omdat ze niet uit de reformatorische kring komen, waardoor ze dingen niet herkennen of zelfs vreemd vinden. Ik begrijp dat. Een persoonlijk gesprek erover kan veel kou uit de lucht nemen. Maar ik ga niet mijn meditaties aanpassen omdat een paar deelnemers er moeite mee hebben.”
Als er ook een zondag in het programma zit, houdt ds. Van der Plas twee keer een bijeenkomst. „Ik noem het bewust zo. Ik begin niet met votum en groet, want we gaan geen kerkje spelen. De psalmen worden gezongen uit de berijming van 1773 en niet-ritmisch. De meeste deelnemers zijn dat zo gewend. Ook zingen we een lied uit de Amicitiabundel. Bij het lezen uit de Bijbel gebruik ik de Statenvertaling.”
Ds. Van der Plas is er voor de geestelijke verzorging, de hostesses regelen de andere zaken. Tijdens deze bootreis zijn dat zijn vrouw Alice en Marjan de Haan. „Mijn vrouw gaat al jaren mee als deelnemer als ik reisleider ben, maar sinds een jaar of vijf is ze ook hostess. Je voelt elkaar goed aan. Marjan kennen we al heel lang. We werken graag met haar samen.”
Ds. Van der Plas heeft „goede contacten” met het Amicitiakantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. „Ik woon dichtbij. Als er iets is, rijd ik even langs. Voorheen hadden we ook reisleidersdagen. Dat waren gezellige én nuttige bijeenkomsten waarop je ervaringen kon uitwisselen. Dat mag best nog eens.”
Dit is de achtste en laatste aflevering in een serie portretten van deelnemers aan een bootreis van Amicitia.