Binnenland

„In de kerk andere vragen dan die van Pokémon”

De rage rond het telefoonspel Pokémon GO biedt kansen voor de kerk, stelt de website Christian Today. Het brengt mensen over de drempel die er anders nooit komen. Nu wel: om monstertjes te vangen. Maar hoe neutraal is dit spel ondertussen?

L. Vogelaar
14 July 2016 12:00Gewijzigd op 16 November 2020 05:03
„Deze zoekers komen doelgericht om Pokémons te verzamelen door er Pokéballs op te gooien. Ze zijn begeesterd door de gedachte: „Gotta catch ’em all!” en willen deze monstertjes verzamelen om zelf sterker te worden, meer aanzien te krijgen.” beeld ANP
„Deze zoekers komen doelgericht om Pokémons te verzamelen door er Pokéballs op te gooien. Ze zijn begeesterd door de gedachte: „Gotta catch ’em all!” en willen deze monstertjes verzamelen om zelf sterker te worden, meer aanzien te krijgen.” beeld ANP

Pokémon heeft vanuit de optiek van kinderen en jongeren alles wat een spel interessant maakt, zegt jeugdwerkadviseur Sjaak Jacobse van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG). „Dit geldt zeker voor Pokémon GO. Het verbindt de –misschien saaie– alledaagse werkelijkheid met een interessante virtuele wereld. Beide lopen in elkaar over. Je kunt op jacht naar wezentjes die je nog niet eerder gezien hebt, je kunt ze verzamelen, ze trainen zodat ze jou beter van dienst kunnen zijn én ze inzetten tegen andere spelers.”

Pokémon ademt de geest van Japan, zegt Jacobse. „Het is niet los te zien van de religie van Japan –shintoïsme– waarin natuur en geestenwereld een belangrijke rol spelen. Geesten en krachten die bij een plaats horen en de mens kunnen helpen of schaden. Dát is ook de wereld van Pokémon.

Een ander typisch Japans trekje is het element van de vechter: óf jij verslaat je tegenstander óf hij verslaat jou. Er is geen weg naar vrede en verzoening. In die zin zorgt Pokémon voor gewenning aan een wereld die haaks staat op een christelijke levensvisie.”

Rages

„Over rages hebben we op zich geen mening, maar bij alles is de vraag of iets je dichter bij God brengt”, zegt woordvoerder Hans Alderliesten van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB). „Te veel van iets is nooit goed. De smartphone heeft een deel van het leven overgenomen, maar het is wel de vraag of we goed omgaan met onze tijd. Daarom zijn we blij met de Yona-app die wordt ontwikkeld voor verantwoord mobielgebruik.”

Rages zijn van alle tijden, zegt Jacobse. „Het is goed om jezelf de vraag te stellen: Wat is het dat mij in deze rage zo aanspreekt? Wat zegt dit over mijzelf en het verlangen dat daaronder ligt? Is dat een positief verlangen? En hoe mag ik dat verlangen op een manier die naar Gods wil is, invullen? Ik vind het te sterk gezegd dat je als christen per definitie geen trends zou mogen volgen. De vraag is: Zet je je hart erop? Hoeveel van je tijd, geld en energie mag het je kosten? Op welke manier beïnvloedt het je leven en je relatie met de Heere? Laten we er een ‘rage’ van maken om in deze periode meer te doen aan Bijbelstudie en de Heere te zoeken in het gebed.”

Verschil in boodschap

Biedt Pokémon GO kansen voor de kerk? Creatieve suggestie, reageert Jacobse. „Er is momenteel een heel grote groep mensen die je zou kunnen duiden als ”zoeker”. Ze zijn op zoek naar de wereld achter het alledaagse. In die zin snap ik de koppeling die Christian Today legt heel goed. Je zou die mensen graag willen verbinden met de werkelijke geestelijke wereld en met hun Schepper. Je zou heel goed met deze mensen in gesprek kunnen over de vraag waarnaar ze op zoek zijn en wat hun leven de moeite waard maakt.”

Het is echter de vraag of dit doel het middel heiligt, zegt de jeugdwerkadviseur. „Deze zoekers komen doelgericht om Pokémons te verzamelen door er Pokéballs op te gooien. Ze zijn begeesterd door de gedachte: „Gotta catch ’em all!” en willen deze monstertjes verzamelen om zelf sterker te worden, meer aanzien te krijgen. Zijn ze ontvankelijk voor de werkelijke boodschap van de kerk dat het niet om ons zoeken gaat, maar om Gods zoeken? Dat je als mens niet door gebruik te maken van de krachten achter de natuur naar het goddelijke kunt opstijgen, maar dat Gods Zoon Zijn heerlijkheid en macht aflegde om te sterven als kwetsbare mens, voor kwetsbare zondige mensen?”

Alderliesten noemt de suggestie van Christian Today „heel grappig.” „We zijn altijd blij als mensen in de kerk komen, de werkplaats van de Heilige Geest. Wij brengen in onze methoden stevige inhoud, hoewel in een eigentijds jasje. Ik zie niet in hoe dit spel daaraan zou kunnen bijdragen. Het is fijn als mensen in de kerk komen, maar daar zijn andere vragen aan de orde.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer