Acht gevangenissen gaan dicht
De komende vijf jaar zullen acht gevangenissen sluiten. Met dat advies komen gevangenisdirecteuren in een rapport aan de Tweede Kamer.
Dat meldde de NOS woensdag.
Al langere tijd staan veel cellen leeg. Volgens topambtenaren van justitie kunnen er tot 2021 ruim 2500 cellen weg. Dat zou neerkomen op acht gevangenissen. Er zouden 2600 banen sneuvelen door zo’n besluit.
Plaatsen zijn ook al bekend. Zo worden in het rapport onder meer de gevangenissen in Almelo, Ter Apel, Almere en Heerhugowaard genoemd. Ook een deel van de gevangenis in Veenhuizen kan dicht.
Vergrijzing
Het is niet voor het eerst dat er over leegstaande cellen wordt gesproken. Volgens minister Van der Steur (Justitie) leggen rechters lagere straffen op. En volgens staatssecretaris Dijkhoff speelt ook vergrijzing een rol.
Op dit moment staat een derde van de cellen leeg. Het ministerie stelt niet door te kunnen gaan met het financieren van deze leegstand.
Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna 300 in de jeugdinrichtingen.
Duidelijkheid
Rob Minkes van de centrale ondernemingsraad van het gevangeniswezen reageerde vanmorgen geschrokken tegenover Radio 1. „Het komt niet als een donderslag bij heldere hemel. We wisten hier al van. Maar als je het uiteindelijke plan leest, dan schrik je er toch wel van.”
Aan de andere kant geeft het besluit ook duidelijkheid voor medewerkers, aldus Minkes. „De onzekerheid rond sluiting hangt al zo lang in de lucht. Blijven we open, of gaan we dicht? Veel medewerkers wilden graag dat er eindelijk eens een beslissing zou vallen.”
Afbraakplan
Staatssecretaris Dijkhoff vroeg in maart aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om voor de zomer met een plan te komen.
De aangekondigde sluiting van diverse gevangenissen leidde in maart tot bezorgdheid in de politiek. Zo wilde de SP het „afbraakplan” naar de prullenbak verwijzen.
Het CDA was verbaasd, omdat er nog altijd duizenden veroordeelden vrij rondlopen die een celstraf opgelegd hebben gekregen maar hun straf niet uitzitten.
Volgens SP-Kamerlid Kooiman moest het kabinet werk gaan maken van „boeven vangen.” CDA-Kamerlid Van Toorenburg liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit: „Het is dus niet zo dat de behoefte aan cellen gedaald is, maar deze regering slaagt er niet in om daders daadwerkelijk achter slot en grendel te krijgen. Sluiting van gevangenissen is hierop het verkeerde antwoord.”
Volgens het kabinet is sluiting van meer gevangenissen onvermijdelijk omdat er steeds meer cellen leegstaan.
Het kabinet zei eerder deze periode geen gevangenissen te sluiten. Dat werd vooral gezien als politiek besluit. Volgend jaar zijn er verkiezingen. Daarna zijn de kaarten weer anders geschud.
De afgelopen jaren is er al vele tientallen miljoenen euro’s op de gevangenissen bezuinigd.