Bijbels Openluchtmuseum opent Romeinse straat
Het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting bij Nijmegen staat de komende twee jaar in het teken van de leefwereld van de oude Romeinen. Aanleiding daarvoor is de opening van de Romeinse stadsstraat volgende week zaterdag.
Het hart van de Romeinse straat vormt de cardo (marktplaats). De cardo en de decamunus (trefpunt) zijn de grootste nieuwbouwprojecten in het openluchtmuseum sinds de jaren zeventig. In de cardo komen de culturen van Romeinen, Grieken, Egyptenaren, joden en Arabieren bijeen, net zoals dat in de Romeinse tijd het geval was. De museumdirectie benadrukt daamee volgens een woordvoerster het multiculturele concept waarvoor sinds enkele jaren is gekozen. In de afgelopen jaren is in dat kader al een Arabisch Vissersdorp en een Oosterse straat aangelegd.
Het bestuur van het Bijbels Openluchtmuseum kwam twee jaar geleden nog hard in botsing met bisschop Hurkmans van Den Bosch, die grote bezwaren had tegen de gekozen multiculturele weg. Hurkmans vond dat de figuur van Jezus centraal moest blijven staan in het museum, dat als katholieke pelgrimsplaats is begonnen in het begin van de vorige eeuw. Om die reden had het bisdom ook zeggenschap over het bestuur, dat door Hurkmans werd ontslagen wegens het verschil van inzicht.
De museumdirectie sloeg destijds terug door een nieuw stichtingsbestuur buiten zeggenschap van het bisdom te benoemen. Hoewel de bisschop de situatie betreurt, blijft het bestuur kiezen voor een museum dat de samenhang toont tussen cultuur en religie van jodendom, christendom en islam, aldus de woordvoerster. De opening van de straat is het eindpunt van het interculturele ontwikkelingsplan Geloof in de Toekomst.
De nieuwe museumstraat toont de situatie in een Syrische stad die door de Romeinen is veroverd. Veertig eikenhouten zuilen leiden naar een borstbeeld van keizer Augustus. Maar in de stad wonen mensen met allerlei achtergronden. Elementen in de straat verwijzen ook naar het Romeinse verleden van Nijmegen ofwel Noviomagus.
Bij de opening van de straat verschijnen twee reisgidsen en een reiskoffer voor kinderen. Daarin is onder meer te lezen hoe veel van onze dagelijkse rituelen en gebruiken dateren uit de Romeinse tijd. Op de cardo wordt in de zomer ook aandacht besteedt aan de Olympische Spelen, die immers uit dezelfde tijd stammen.