Binnenland

IS maakt toch gebruik van vluchtelingenroutes

IS blijkt de routes die veel vluchtelingen naar Europa nemen veelvuldig te hebben gebruikt om handlangers naar Europa te sturen. Eerder werd dat scenario nog onwaarschijnlijk genoemd. Verder blijft de kans dat er op korte termijn een aanslag plaatsvindt in Nederland reëel.

Redactie binnenland
12 July 2016 11:57Gewijzigd op 16 November 2020 05:00
Vluchtelingen komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld ANP, Robin Utrecht
Vluchtelingen komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld ANP, Robin Utrecht

Dat meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, maandag in het periodieke Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

De inlichtingendiensten zijn ingehaald door de feiten nu uit onderzoek blijkt dat jihadistische organisaties vorig jaar veelvuldig de vluchtelingenroutes van Syrië via Griekenland en Turkije hebben gebruikt. Eerder werd gezegd dat hiervoor geen bewijs was. „Hoewel we er rekening mee hielden, leek het ons onwaarschijnlijk dat het echt zou gebeuren.”

Enkele aanslagplegers in Parijs en Brussel hebben toch van deze route gebruikgemaakt, en zij blijken dus niet de enige. Er zijn signalen dat enkele leden van jihadistische organisaties ook asiel hebben aangevraagd in Europa en mogelijk in Nederland. „We kunnen dat niet vaststellen en ook niet uitsluiten”, aldus Schoof.

Om hoeveel asielverzoeken gaat, kan hij niet zeggen. „Meer dan enkele keren, maar niet honderden.” Omdat de vluchtelingenstroom langs die route nu niet meer gebruikt wordt, is deze dreiging niet meer actueel.

Het dreigingsbeeld is volgens de NCTV nog steeds „substantieel”, niveau 4 op een schaal van 5. Concrete aanwijzingen voor een aanslag zijn er niet.

Sinds vorig jaar zijn er ook meer netwerken tussen aanslagplegers in Nederland en elders in Europa.

De terreurdaden in Parijs, Brussel, Orlando en Istanbul zijn volgens Schoof „allemaal aanslagen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze hier ook gebeuren.”

Het aantal jihadreizigers is sinds begin dit jaar afgenomen, blijkt uit het dreigingsbeeld. Sinds 2012 zijn in totaal zo’n 260 mensen vanuit Nederland naar Syrië en Irak vertrokken, onder wie vrouwen en minderjarigen.

Ongeveer veertig van hen zijn inmiddels in Nederland teruggekeerd en 42 personen zijn omgekomen. Sinds 1 mei worden kinderen vanaf 9 jaar die met hun ouders naar IS zijn gereisd, meegeteld in deze cijfers, omdat de terreurorganisatie ook die kinderen inzet bij geweld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer