Aanstaande eurocommissaris: flexibel met europact
De aanstaande Europees commissaris Siim Kallas uit Estland zegt zich flexibel te willen opstellen bij de toepassing van het zogeheten stabiliteitspact voor de euro. In dat pact is vastgelegd dat het begrotingstekort van landen van de Europese Unie nooit hoger dan 3 procent mag zijn.
Tijdens een hoorzitting donderdag in het europarlement zei Kallas, die in eigen land premier is geweest en daar de begroting in evenwicht heeft weten te houden, dat hij „een orthodoxe econoom is die tegen hoge tekorten strijdt". Maar tegelijk zegt hij te beseffen dat er iets moet gebeuren nu zo veel landen een te hoog tekort hebben. „Ik wil flexibel zijn", zei hij.
Frankrijk en Duitsland overschrijden al langer de begrotingsregels. Ook Nederland heeft een tekort van meer dan 3 procent.
Kallas zei dat er ’meerdere mogelijkheden’ zijn om de toepassing van het stabiliteitspact te wijzigen zonder de inhoud aan te passen. In het parlement noemde hij het niet meetellen van overheidsinvesteringen. „Daar kan over gepraat worden, al zullen orthodoxe ministers er tegen zijn", voorspelde hij. Een andere mogelijkheid is lidstaten te verplichten om zuiniger te doen bij economische voorspoed. Maar ook daar voorziet hij moeilijkheden. „U bent allemaal politici. U weet dat het moeilijk is om tegen burgers te zeggen dat er bespaard moet worden wanneer ’t goed gaat."
Aan de grens van 3 procent wil hij niet tornen. Wel wil hij de positie van de euro sterker maken door de munteenheid zo snel mogelijk ook in de nieuwe lidstaten in te voeren.
Kallas is een van de tien nieuwe commissarissen die ’meelopen’ met een bestaande commissaris zodra hun land op 1 mei toetreedt tot de EU. Op het moment dat Kallas zal aantreden, is zijn begeleider Solbes van Monetaire Zaken echter al vertrokken.
Het europarlement was opvallend mild over Kallas’ verleden, toen hij lid was van de communistische partij. En dat terwijl de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement waar ook het Nederlandse CDA toe behoort, vooraf gezegd had kritisch te zijn tegenover ex–communisten uit de nieuwe lidstaten.
Na afloop zei Kallas blij te zijn dat de vragen vooral gingen over zijn portefeuille. „Anders zou het ook oneerlijk zijn geweest. Toen ik in de communistische partij zat, heb ik meegewerkt aan de val van het communisme in de Sowjet-Unie."