Buitenland

Israël: Speciale eisen aan kritische ngo’s

Het Israëlische parlement heeft maandagavond laat de zogeheten ngo-wet aangenomen. Deze wet stelt speciale eisen aan niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die meer dan de helft van hun budget van buitenlandse regeringen ontvangen.

Van onze correspondent
12 July 2016 09:32Gewijzigd op 16 November 2020 04:59
Netanyahu. beeld AFP, Dan Balilty
Netanyahu. beeld AFP, Dan Balilty

De organisaties moeten vanaf volgend jaar in hun rapportages aan de autoriteiten en in al hun publicaties melden dat meer dan de helft van de fondsen afkomstig is van buitenlandse regeringen. Zo moet voor iedereen duidelijk zijn uit welk vaatje de ngo’s tappen.

De wet is opgesteld door minister van Justitie Ayelet Shaked van de ultrarechtse partij HaBayit HaYehudi. Ze kreeg de steun van premier Benjamin Netanyahu van de Likud. De Knesset nam de wet met 57 tegen 48 stemmen aan.

De uiteindelijke versie van de wet is minder rigoureus dan de oorspronkelijke. Aanvankelijk wilde Shaked dat de wet met terugwerkende kracht op 1 januari dit jaar zou ingaan. Nu is het pas begin 2017.

De Israëlische beweging Vrede Nu heeft gezegd de wet aan te zullen vechten voor het hooggerechtshof. De wet is volgens de organisatie speciaal gericht tegen vredes- en mensenrechtenorganisaties. „De ware bedoeling is het Israëlische publieke debat af te leiden van de bezetting, en de oppositie tegen het beleid van de regering het zwijgen op te leggen”, aldus Vrede Nu maandag.

Tegenstanders van de wet wijzen er bovendien op dat rechtse organisaties ook miljoenen dollars uit het buitenland ontvangen. Aan hen stelt de wet geen speciale eisen, omdat deze donaties afkomstig zijn van particulieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer