Nederland stuurt militairen naar Litouwen
Nederland stuurt zo’n 100 tot 150 militairen naar Litouwen. Ze komen dicht bij een gebied dat bekendstaat als NAVO’s zwakke schakel.
De NAVO stuurt vier bataljons naar Polen, Estland, Letland en Litouwen. Dat werd vrijdag officieel bevestigd op de NAVO-top die in Warschau wordt gehouden.
Ook Nederland levert zijn bijdrage. „Niet omdat we het conflict opzoeken”, benadrukt minister Hennis-Plasschaert van Defensie. „Maar omdat we laten zien: we kunnen en zullen reageren als het nodig is.”
De relatief kleine troepenmacht is bedoeld om de Oost-Europese landen gerust te stellen. Die vragen al maanden om meer troepen. Sinds de annexatie van de Krim is daar begrip voor. „We laten deze vier landen zien dat we ze serieus nemen”, aldus premier Rutte in Warschau.
Nederland wil een duale strategie. Aan de ene kant moet Rusland worden afgeschrikt, aan de andere kant lobbyen de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Hennis-Plasschaert flink voor het gesprek. „Ik ben ervan overtuigd dat kracht en dialoog elkaar kunnen versterken”, aldus Koenders.
Hete adem
In de Baltische staten zit de angst voor Rusland er flink in: ze zijn lang een speelbal geweest van de oosterbuur. Nog steeds voelt men de hete adem. „Je hoeft geen militair expert te zijn om te snappen dat wij de kwetsbaarste NAVO-landen zijn”, zegt Jüri Luik, een voormalig Estse politicus en diplomaat.
De Nederlandse militairen voegen zich volgend jaar waarschijnlijk bij een Duits bataljon in Litouwen. Dat lijkt onschuldiger dan het is. De strook land langs de Poolse grens staat bekend als het kwetsbaarste gebied van de NAVO. Het gebied ligt ingeklemd tussen Rusland en de Russische enclave van Kaliningrad.
NAVO-commandanten hebben de afgelopen maanden hun bezorgdheid geuit over die regio, die bekendstaat als de ”Suwalki-regio”. De Russen zouden binnen een mum van tijd de Baltische staten kunnen afsluiten. In Litouwen nemen ze dat scenario serieus. „We zitten ingeklemd tussen Wit-Rusland, Rusland, Kaliningrad en de zee”, legt politieke analist Dovile Sukyte uit. „Met Duitse troepen zijn we veilig.”
Of de Nederlanders in het Suwalki- gebied gestationeerd zullen worden, kon minister Hennis-Plasschaert vrijdag niet zeggen. Volgens haar ligt het „voorlopig niet voor de hand.” De NAVO zal later overleggen over de precieze invulling van de missie.
Onderbelicht
De NAVO-top in Warschau heeft nog een belangrijk besluit opgeleverd: cyberoorlogsvoering wordt een officieel oorlogsterrein. „Die beslissing is onderbelicht, maar enorm belangrijk”, aldus minister Hennis-Plasschaert. „Rusland en IS weten goed hoe dat moet. Dit is het strijdtoneel van morgen.”
Cyberaanvallen zijn digitale aanvallen. Hackers leggen dan computers van banken of overheidsinstellingen plat. In 2007 was Estland nog slachtoffer van Russische hackers. Nu zou zo’n aanval verregaande consequenties krijgen met ”artikel 5”, dat tijdens de aanslagen in New York op 9/11 werd geactiveerd. Een aanval op Letland zou dan een aanval op alle bondgenoten betekenen. Volgens minister Hennis-Plasschaert wordt er nog hevig gediscussieerd over hoe groot een cyberaanval moet zijn om het bewuste artikel in werking te laten treden.
Vandaag wordt er op de NAVO-top in Warschau gepraat over ondersteunende trainingsmissies in Irak en Jordanië en over hulp aan andere bondgenoten. Minister Hennis-Plasschaert lijkt ook op dat gebied niet onwelwillend te staan tegenover een Nederlandse bijdrage.