Mens & samenleving

Veel kennissen dankzij vaarvakanties

Anderen breken nogal eens hun tong over de achternaam Guiljam. „Je moet echt een ”ui” zeggen”, benadrukt Pieter Guiljam (68) uit Sint-Annaland. „Mijn familie is van Franse afkomst. We schijnen af te stammen van de hugenoten, maar het fijne weet ik er niet van.” Lachend: „Er is ooit een dik boek over verschenen, maar dat moet ik nog lezen.”

Evert van Dijkhuizen
8 July 2016 08:31Gewijzigd op 16 November 2020 04:53
Pieter en Willie Guiljam: „We kunnen het goed met elkander vinden.” beeld RD
Pieter en Willie Guiljam: „We kunnen het goed met elkander vinden.” beeld RD

Een variant op de naam, Giljam, komt ook veel voor in het Zeeuwse. „Dat is lang geleden een schrijffoutje geweest op het gemeentehuis. Vroeger keken ze zo nauw niet. Sinds die tijd bestaan er twee varianten, maar we schijnen allemaal familie van elkaar te zijn.”

Guiljam stamt uit een geslacht van schaapherders. „Mijn vader was het, m’n opa ook. Zelf had ik er niet zo’n zin in. Het boerenvak trok mij meer. Dat heeft mijn hart. Ik heb tot aan m’n pensioen een landbouw- en loonbedrijf gehad. Twee neefjes hebben het overgenomen.”

Guiljam en zijn vrouw Willie (64) zijn voor de derde keer met een bootreis mee. Zij: „Eerder waren we in Zwitserland. Ook zijn we een keer naar Texel gevaren. Steeds met Amicitia. Het gaat er hier netjes aan toe. Het is lekker rustig aan boord en je bent met mensen van je eigen richting op vakantie. Je houdt er een grote kennissenkring aan over. De reisleider, ds. Van der Plas uit Zwijndrecht, is een innemende man.”

Het Zeeuwse echtpaar geniet met volle teugen. „De tocht over de Rijn is prachtig. Je hebt vanaf het water een mooi uitzicht over de omgeving. Zeker het tweede deel van de reis, na Keulen, is de moeite waard. Dat gedeelte, richting Koblenz en Rüdesheim, heet niet voor niks de romantische Rijn. Je ziet dan prachtige kastelen.”

Tegenslag is Guiljam in z’n leven niet bespaard gebleven. „Ik ben tijdens het werk in een schuur van een flinke hoogte naar beneden gevallen. Twee ruggenwervels waren gebroken. Zestien dagen heb ik plat gelegen. Daarna is het een poosje goed gegaan. Maar ik voel de pijn terugkomen. Slijtage, zeggen ze.” Zijn vrouw Willie heeft hem altijd „trouw” geholpen op de boerderij. „Ze ging vaak mee naar het land. Maar melken heeft ze nooit gedaan. We kunnen het goed met elkander vinden.”

Het echtpaar Guiljam, dat twee kinderen en drie kleinkinderen heeft, gaat zondags naar de gereformeerde gemeente in Sint-Annaland. Zij: „Ik denk dat wij de enigen zijn in onze kerk die dit soort bootreizen maken. Ik zou verder niemand weten.” Ze is actief als vrijwilligster. „Ik breng eten rond in het verzorgingstehuis De Schutse in Sint-Annaland en lees de bewoners voor uit de Bijbel. Dankbaar werk.”

Dit is de zevende aflevering in een serie portretten van deelnemers aan een bootreis van Amicitia.

>>rd.nl/bootreis voor eerdere afleveringen.

Meer over
Bootreis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer