Binnenland

Voortuinen lijken op elkaar, tegeltuinen besmettelijk

Nederlanders gluren graag bij de buren. Het gevolg: voortuinen lijken op elkaar. De keuze voor betegeling of juist beplanting lijkt besmettelijk.

8 July 2016 08:46Gewijzigd op 16 November 2020 04:53
Een dichtgetegelde tuin. beeld ANP, Koen Suyk
Een dichtgetegelde tuin. beeld ANP, Koen Suyk

Dat concluderen onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag in een studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. „Het lijkt erop dat tegeltuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden.”

Het omgekeerde geldt net zo goed: van plantentuinen in een straat lijkt een „inspirerende werking” uit te gaan. De huidige trend is echter verstening, stelt de SCP.

Gert Olbertijn, adviseur duurzame buitenruimte bij Stabilitas, herkent de conclusies. „Mensen spiegelen zich vaak aan elkaar. Je ziet het bij de keuze voor een strakke, dichtgetegelde voortuin, maar ook bij het aanschaffen van een auto of een keuken of bij het boeken van een vakantie.”

De keuze voor planten of juist tegels heeft niet alleen gevolgen voor het aanzien van de straat, maar ook voor de hemelwaterafvoer. Waar tegels liggen, kan het water niet in de grond zakken. Dat zorgt voor overbelasting van riolen.

Olbertijn stelt daarom voor om net als in Duitsland een ”verhardingstaks” in te voeren. „Wellicht kan dat helpen om verdere verstening te voorkomen. Mensen zijn individualistisch. Ze denken vooral aan eigen erf en het grotere plaatje zien ze niet. Wie maakt de rekensom om hoeveel kubieke meter water het gaat als er een flinke bui valt?”

Niet onderhoudsvrij

Dat een dichtgestrate tuin geen onderhoud behoeft –het beeld dat veel mensen hebben– bestrijdt Olbertijn. „Dat is gedeeltelijk waar. Zo’n tegeltuin moet vaak schoongeveegd worden of met een hogedrukreiniger schoongespoten. Bovendien zie je er alles op. Zodra er een beetje alg of onkruid groeit, moeten mensen aan de slag. Een tuin met beplanting kan als je die slim inricht ook dienen als parkeerplaats, maar levert daarnaast veel toegevoegde waarde in de vorm van bloemen, vruchten, geuren, schaduw, vogels en dieren. Zeker wanneer onderhoudsarme planten worden gekozen, zijn er alleen maar winnaars. Mensen weten gewoon niet wat ze missen.”

Hoewel de populariteit van bestrating in eigen tuin toeneemt, willen de meeste mensen graag meer groen in de leefomgeving. Ouderen en hoger opgeleiden kiezen vaker voor een groene tuin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer