Binnenland

Helft meer dodelijke ongevallen in de bouw

Het aantal dodelijke ongevallen in de bouw is in de eerste helft van dit jaar fors toegenomen. In vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar waren er 56 procent meer ongevallen met dodelijk afloop. Het aantal ernstige ongevallen steeg met 14 procent. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16 procent hoger, blijkt uit onderzoek van de inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie. De PvdA heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

ANP
6 July 2016 11:13Gewijzigd op 16 November 2020 04:50

Volgens de inspectie speelt het gebrek aan direct toezicht en slechte communicatie een rol. „Op een bouwplaats worden naast Nederlands ook veel talen gesproken zoals Pools, Roemeens en Engels. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie. We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingsafspraken tussen de partijen”, aldus Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW.

Uit het onderzoek blijkt dat bij meer dan de helft van de ongevallen het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen) de oorzaak is. Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen. Daarnaast krijgt 15 procent een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats. Volgens de inspectie is er vooral extra aandacht nodig voor valbeveiliging en juist gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en bijvoorbeeld onderdelen die van steigers afvallen en voor veiligheid rond werken met machines.

Bouwend Nederland maakt zich ernstig zorgen en roept bouwbedrijven op om scherp toe te zien op met name valgevaar, veilige omgang met machines en een heldere communicatie. „Zeker nu het aantal bouwprojecten toeneemt, steeds vaker op krappe binnenstedelijke locaties, gaat het helaas vaker mis. Daarom is meer direct toezicht nodig en heldere onderlinge afspraken over verantwoordelijkheid, ook met de opdrachtgever. Daarnaast bepleiten we ook duidelijke communicatie met vakmensen die voor tijdelijk, specialistisch werk worden ingezet”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer