Binnenland

Eind aan de poll: na 3000 stellingen uitgepeild

Zes dagen in de week verzon de webredactie van deze krant ’s morgens vroeg een stelling over een actueel onderwerp. Met de komst van een nieuw vormgegeven website is daar maandag een eind aan gekomen. Een terugblik op 3000 polls in 12,5 jaar.

Wim Pekaar

5 July 2016 20:31Gewijzigd op 16 November 2020 04:50

De afgelopen weken kregen sitebezoekers de mogelijkheid om te reageren op de nieuwe lay-out van rd.nl. Verschillende mensen vroegen zich af waar de poll gebleven is. Op de vraag in de allerlaatste poll of de dagelijkse stelling gemist gaat worden, antwoordde 79 procent bevestigend.

Toch is het tijd voor verandering, vindt Henk de Boer, coördinator van de webredactie. „Na 3000 stellingen hebben we alle onderwerpen wel een keer gehad. Ook zijn sociale media, waar we volop actief zijn, een meer aangewezen plaats voor discussie.”

De mogelijkheid om te reageren op artikelen op rd.nl werd de laatste jaren door de redactie al niet meer gebruikt. Veel nieuwssites schakelden deze optie inmiddels uit. Het anoniem of onder een schuilnaam reageren mondt vaak uit in scheldpartijen.

Door de verplaatsing van de discussies naar Facebook kunnen mensen alleen nog reageren onder het eigen Facebookprofiel. Dus inclusief echte naam en met foto. Hier zijn mogelijkheden om reacties te verbergen of mensen te blokkeren. De webredactie geeft dan ook sterk de voorkeur aan discussie op sociale media, in plaats van op de eigen website.

Eindredactie

Het is niet onverstandig om een stelling te laten controleren door de eindredactie. Eens of oneens? Mee eens, alleen al om voorgaande formulering met dubbele ontkenning te voorkomen. Door deze extra controle werd de webreactie meer dan eens behoed voor onduidelijke stellingen of spelfouten.

Naast goede spelling en leesbaarheid, vond de eindredactie het belangrijk om geen peilingen te plaatsen waarvan meteen duidelijk is dat zo’n 95 procent van de stemmers hetzelfde antwoord kiest. Bij de webredactie was er altijd een competitie wie de meeste polls bedacht waarbij de uitkomst exact evenveel voor- als tegenstemmers had. Iets wat een paar keer per jaar lukte.

Over kerkelijke geschillen en andere zaken die onder de lezers gevoelig liggen werd niet vaak een stelling gemaakt. Dat zet mensen eerder tegen elkaar op dan dat het een inhoudelijke discussie oplevert. Een enkele keer heeft de hoofdredactie stemmers moeten kalmeren. De klacht was dan vaak dat het RD stelling nam door een te positief getoonzette poll te plaatsen.

Paus en vluchtelingen

Vorig jaar vond een vijfde van de stemmers dat Nederland meer vluchtelingen moet opvangen. Terwijl in 2008 bijna 90 procent vond dat het asielbeleid strenger moest. Zijn de stemmers minder rechts geworden? Dat zou zomaar kunnen, want de laatste jaren trekt rd.nl een steeds breder publiek. Meer dan de helft van de bezoekers heeft geen abonnement op het RD.

De in 2005 overleden paus kon volgens de poll rekenenen op waardering van 70 procent van de stemmers, al vond in datzelfde jaar ook 70 procent dat de toenmalige prins Willem-Alexander niet naar de inauguratie van de nieuwe paus moest gaan. In 2013 was maar liefst 89 procent van de stemmers het erover eens dat de wereld gediend is met een paus die matigheid voorstaat. Zijn de stemmers progressiever geworden in hun opvattingen?

Het lijkt erop, al zijn harde conclusies lastig te trekken. Nooit kwam exact twee keer dezelfde stelling voor. Daar komt bij dat het aantal mensen dat stemt met de dag wisselt. In de beginjaren waren het er soms maar 300, terwijl de laatste jaren regelmatig meer dan 1000 personen hun stem uitbrachten. Ook zijn er geen gegevens bekend van de mensen die stemden. De uitkomst geeft in elk geval een aardig beeld van hoe er in de achterban gedacht wordt.

Nieuwe vorm

De stemmers van de poll hebben bewezen betrokken te zijn op het nieuws. Per dag lieten honderden mensen hun mening horen. Dat we betrokken lezers hebben, blijkt ook op sociale media. Op Facebook krijgen we regelmatig honderden reacties op een artikel. Daar gaat de meningsvorming verder. Ook doordat we zo nu en dan een stelling poneren.


„Goed moment om te stoppen”

Sommige bezoekers reageerden bijna dagelijks op de stelling. Een reden om enkelen van hen te laten terugblikken.

Kobus: „Ik voel me vaak machteloos als ik het nieuws lees. Door te reageren had ik het gevoel gehoord te worden. Al zal dat wel ijdele hoop zijn.”

Marco Bijl: „De normen en waarden in de achterban verwateren. Dat is ook aan de reacties op de poll te zien. Zelfs met de Bijbel neemt men het niet meer zo nauw. Ik ga het missen, het is een uitlaatklep.”

Jacques: „Jammer dat het RD ermee stopt. Ik las graag de reacties, die waren vaak hartverwarmend.”

Haaije de Jong: „Het was verrassend om te zien dat standpunten soms fors afweken van de gangbare mening in de achterban.”

Bé Steenbergen: „Ik verbaasde me regelmatig over het hoge PVV-gehalte van de reacties.”

P. Zeijlemaker: „De stellingen die het RD maakte waren erg goed. Het niveau van de reacties niet, het werd steeds meer Telegraaf-achtig. Een goed moment om te stoppen.”


Voorstander van schooluniformen

De uitslag van een peiling werd soms aangehaald in het RD. Zo wond de commentator zich op over „de grote afkeer van vreemdelingen onder christenen”, naar aanleiding van een poll. Maar ook andere media vonden onze stelling weleens de moeite waard.

In 2005 vielen Hemelvaart en Bevrijdingsdag op dezelfde dag. Vlaggen of niet, luidde de stelling in deze krant. Voor NRC Handelsblad aanleiding om er een artikel aan te wijden. Slechts 15 procent was tegen. „Hemelvaart blijkt duidelijk geen zondag”, schrijft de krant.

De Evangelische Omroep schreef over de uitkomst van de stelling ”De kerkorganisten in mijn gemeente geven meer ergernis dan vreugde”. Drie op de tien respondenten waren het er mee eens. Het artikel besloot met „elke organist is gelukkig anders”.

Een student van het Amsterdam Fashion Institute schrijft in haar scriptie over schooluniformen. Op basis van een stelling van het RD heeft ze bepaald wat de mening van christenen ten aanzien van verplichte schoolkleding is. „De grootste groep is voorstander van schooluniformen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer