Milieu als kinderspel
Wie verzamelt de meeste schone-energiekaarten en weet via slinkse wegen ook nog eens van zijn kolen- en oliekaarten af te komen? Anders gezegd: hoe milieubewust ben jij?
Altijd leuk natuurlijk, als je met medestudenten in opdracht van de Hogeschool Utrecht een spel ontwerpt en daar prijzen mee in de wacht sleept. Waarvan de grootste misschien wel is dat Intertoys de verkooprechten heeft gekocht. Dat schept verwachtingen.
De kinderen zijn weg van de leuk geïllustreerde energiekaarten die ze moeten verzamelen. De milieukaarten –die spanning in het spel moeten brengen– vallen wat tegen. Ze doen erg volwassen aan. De speler wordt bijvoorbeeld beloond omdat hij een informatieavond in de buurt organiseert. Leuk, die extra punten, maar kinderen zegt het niet veel.
Strafkaarten spreken meestal meer aan, met onderwerpen als kauwgum op straat. Het taalgebruik doet weldadig aan. Uitroepen als ”Oeps” en ”O nee!” zijn ongeveer het heftigste wat voorkomt.
Over de puntentelling is niet goed nagedacht. Winnaar van het spel is vrijwel altijd degene die de meeste kaarten verzamelt. Of het daarbij om schone windenergie of roetzwarte kolen gaat, doet er niet eens zo veel toe.
Ondanks de kritiek slaat de balans positief uit. Al is het alleen maar om de prijs, die met 6,99 euro het bedrag dat je voor een kwartetspel neertelt nauwelijks overschrijdt. Voor dat geld heb je met Be Green toch echt meer spel in handen.