Overschrijding fosfaatplafond hoger
DEN HAAG (ANP). Nederland produceerde in 2015 meer fosfaat uit dierlijke mest dan is toegestaan. Vooral de groei van de melkveehouderij door het afschaffen van de melkquotum droeg bij aan de stijging, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De fosfaatproductie steeg in 2015 met 8 miljoen kilo tot ruim 180 miljoen kilo. Dat is meer dan het plafond van 172,9 miljoen kilo dat Brussel vaststelde. Ook zijn de cijfers hoger dan de eerdere berekeningen van het statistiekbureau, die uitging van 176,3 miljoen kilo.
Op 1 april vorig jaar werd het melkquotum afgeschaft. Volgens het CBS hebben veel melkveehouders daarom hun melkproductie opgeschroefd. Volgens de Landbouwtelling waren er op 1 april 2015 al 50.000 melkkoeien meer dan het jaar daarvoor. En dat aantal nam in de loop van het jaar verder toe. Vooral door de relatief hoge fosforgehalten van het ruwvoer is bij rundvee de fosfaatproductie per dier toegenomen.
Naast de extra koeien hielden boeren ook meer varkens en pluimvee wat ook voor een stijging zorgde.
Volgens belangenorganisatie Natuur & Milieu is afslanken van de veestapel de enige manier om verdere overschrijding te stoppen. De organisatie pleit voor 30 procent minder varkens, 10 procent minder koeien en 5 procent minder kippen. „De sector is van licht overgewicht naar zware obesitas gegaan”, aldus Natuur & Milieu. „Tijd om de groei een halt toe te roepen.”
De organisatie benadrukt dat fosfaat via mest veelal in oppervlaktewater zoals sloten terechtkomt. Volgens Natuur & Milieu is de eenvoudigste manier om de sector weer gezond te maken het sluiten van varkens- en kippenstallen die onder de zogeheten stoppersregeling vallen, direct te sluiten.