Ook nieuwe ME-bus kan op zijn kant belanden (met video)
OSSENDRECHT. Straatklinkers, stalen pijpen, brandbommen. De ME-bus, woensdagmiddag gepresenteerd, kan het aan. Maar tegen geweervuur uit een kalasjnikov is het voertuig niet bestand.
„U gaat nu de ME maximaal bekogelen!” klinkt op het oefenterrein van de politieacademie in Ossendrecht. Nepdemonstranten smijten houten blokken tegen de nieuwe voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME). Een buitenspiegel van het politiebusje sneuvelt. ME’ers rekenen een amokmaker in. Het nieuwe ME-busje snijdt oprukkende demonstranten de pas af. Aldus wordt met enig kabaal woensdagmiddag de nieuwe lichting ME-bussen gepresenteerd.
Wit
De kleur. Voor menigeen zal dat het meest in het oog springende verschil zijn tussen de ‘oude’ ME-busjes en de nieuwe. De klassieke ME-bus is blauw, het nieuwe voertuig van de ME is wit, wel voorzien van de karakteristieke politiekleuren.
Het verhaal gaat dat voor wit is gekozen omdat die kleur minder agressie oproept bij relschoppers dan blauw. Willem Woelders, portefeuillehouder conflict en conflictbeheersing bij de politie en zelf zo’n 25 jaar ME’er: „Toen ik in Amsterdam als ME’er werkte, merkte ik dat bij sommige relschoppers de knop omging als ze het blauwe ME-busje aan zagen komen. Dan bekogelden ze dat busje. Misschien werkt een witte bus deëscalerend. Natuurlijk zullen sommige greopen zich sowieso tegen de politie keren. Al verf je de ME-bus paars.”
Belangrijker argument voor de keuze van de witte kleur van de nieuwe ME-bus (Mercedes Sprintere) is dat het voertuig voortaan ook voor andere doeleinden gebruikt gaat worden, legt Woelders uit. „Zo kunnen de hondengeleiders van de politie gebruik maken van de bus.”
De nieuwe, witte ME-bus past in het concept van de zogehten flex-ME, zegt Woelders. „Voorheen werd de ME ingezet als er op straat een conflict was uitgebroken. Nu probeert de ME vaker te voorkomen dat er rellen ontstaan. Dat betekent dus dat de ME-busjes naar bijvoorbeeld een groep mensen op straat rijdt en zich tussen de mensen begeeft, nog voordat er onlusten zijn uitgebroken.”
Wendbaarder
In de nieuwe ME-bus is minder plaats. In het voertuig kunnen acht personen zitten, inclusief commandant en chauffeur. In de ‘oude’, blauwe ME-bus kunnen elf politiemensen.
De toekomstige ME-voertuigen zijn „wendbaarder en flexiber”, legt Willem Woelders uit. „Met de blauwe ME-bussen was het bijvoorbeeld langs de Amsterdamse grachten niet altijd makkelijk rijden.”
Onmiskenbaar heeft de nieuwe ME-bus meer technische snufjes aan boord. Anders dan zijn blauwe voorganger beschikt de witte politiebus wél over bijvoorbeeld een elektronisch stabiliteitsprogramma, rijstabiliteitshulp, zijwindassistentie, een kantel- en watersensor en een bandenspanningscontrolesysteem. Ook heeft de nieuwe bus de beschikking over een crash-sensor die bij een frontale botsing de rechterachterdeur automatisch doet openspringen.
Voordeel van de nieuwe bus is dat er een brede deur aan beide zijkanten zit. „Daardoor kunnen agenten snel uitstappen. Omdat het om openslaande deuren gaat, kunnen er direct achter in dekking gaan”, meldt de politie. Felle lampen bovenop de bus kunnen „lastig publie verblinden en in toom houden.”
Relschoppers
Nee, de nieuwe bus is niet onverwoestbaar. „Je kunt hem, net als de blauwe ME-bus, op z’n kant krijgen.” De gelaagde voorruit is weliswaar aan de binnenzijde voorzien van antisplinterfolie, tegen geweervuur uit een kalasjnikov is de nieuwe bus niet bestand. Het is dan ook niet de bedoeling dat ME-bussen worden ingezet bij bijvoorbeeld acties tegen terroristen. „ME-bussen zijn bedoeld om in actie te komen tegen relschoppers. Mensen die met stenen, molotov-cocktails en stalen pijpen naar de ME-bussen gooien. Dat soort voorwerpen kan de bus hebben. Als het om acties tegen mannen met bijvoorbeeld kalasjnikovs gaat, worden voertuigen van de Dienst Speciale Interventies ingezet.”
Politiemensen met ‘alleen’ een B-rijbewijs (het reguliere rijbewijs) mogen de nieuwe ME-bus besturen. Iedere ME’er krijgt een speciale opleiding van vier weken bij het Politie Instituut Openbare orde en Gevaarzetting.
Najaar
Het is de bedoeling dat de politie de eerste nieuwe ME-bussen dit najaar gaat inzetten. Plan is dat in de zomer van 2017 elk van de pakweg tien politie-eenheden over vier ME-bussen beschikt, waaronder een commandowagen.
De politie schaft zo’n 300 ME-bussen aan. Daarmee is een bedrag van ongeveer 40 miljoen euro gemoeid.
Klik hier voor een video.