„Estland, als een feniks uit de as herrezen”
Naam:
Krista Kull
Leeftijd: 28
Beroep: hoofd afdeling public relations en toerisme van de gemeente Viljandi
Land: Estland
Woonplaats: Viljandi (een kleine 150 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tallinn) Bent u tevreden over de situatie in Estland?
Dat is moeilijk in een paar woorden te zeggen. We zijn nu ruim tien jaar onafhankelijk en in die tijd heeft ons land grote vooruitgang geboekt. Estland is als een feniks uit de as herrezen. Op economisch gebied zijn we een voorbeeld voor Letland en Litouwen. Daar ben ik erg blij om, maar voor sommige groepen in de samenleving is het leven een stuk moeilijker geworden. Vooral de ouderen hebben het zwaar. Zij kunnen het tempo van de veranderingen niet bijhouden. Ook hebben ze veel minder te besteden dan hun leeftijdgenoten in bijvoorbeeld Finland. Daarnaast zijn er jongeren die eveneens financieel krap zitten, waardoor het moeilijk wordt om te studeren, een huis te kopen en een gezin te stichten.
Waar denkt u aan bij de EU?
Twee woorden: kansen en samenwerking. Vooral voor jonge mensen. Die krijgen meer mogelijkheden om op verschillende niveaus te studeren. Zij kunnen een nieuwe carrière beginnen. Zo willen veel Estse jongeren naar Brussel om daar te werken als vertaler of als administratief medewerker.
Wat voegt Estland toe aan de EU?
De Europeanen kunnen van Estland leren hoe ze zich snel nieuwe dingen eigen kunnen maken. Esten hebben namelijk het vermogen snel iets op te pakken. Als jong en onafhankelijk land kan Estland Europa leren vol te houden en vast te houden aan wat het heeft opgebouwd. Ten slotte kunnen we misschien een brug vormen tussen Europa en Rusland.
Is Estland gereed voor toetreding?
Ik denk van wel. We hebben ons snel en goed ontwikkeld. Maar misschien hadden we als klein land nog wat langer onafhankelijk moeten blijven.
Ziet u voordelen voor Estland bij toetreding tot de EU?
In Brussel kunnen we nu onze stem laten horen. Steun van de EU kan Estland goed gebruiken. Dankzij structuurfondsen en projecten kunnen we ons land verder moderniseren. Verder is het voor jonge Esten gemakkelijker om in het buitenland te gaan werken en studeren
Zijn er ook nadelen?
Het laatste voordeel kan ook een nadeel zijn. Namelijk als de Esten niet meer naar hun vaderland terugkeren om de in het buitenland opgedane kennis hier toe te passen. Maar ik denk dat we sterk en wijs genoeg zijn om terug te komen. Esten zijn namelijk sterk geworteld in hun eigen land.
De meeste angst voor toetreding hebben de ouderen, die heel sceptisch zijn over een nieuwe unie na de Sovjet-Unie. Zij vragen zich af hoe ze de verwachte prijsstijgingen het hoofd moeten bieden terwijl de levensstandaard voorlopig hetzelfde zal blijven. Estland moet erover nadenken hoe het deze mensen kan helpen.
Bent u bang dat het nationale karakter van Estland door toetreding zal verdwijnen?
Dat is een ander nadeel: het gevaar bestaat dat we na verloop van jaren geen Esten meer zullen zijn en onze onafhankelijkheid zullen verliezen. Aan de andere kant is Estland is een sterke natie. We hebben jarenlang gevochten voor onze eigen identiteit. Ik ben daarom niet bang dat ons eigen karakter zo snel zal verdwijnen. Kijk maar naar de andere lidstaten van de EU. Die hebben hun nationale karakter toch ook behouden?
Zal er persoonlijk iets voor u veranderen door de toetreding?
Door mijn werk heb ik veel met het buitenland te maken. Ik moet bijvoorbeeld regelmatig buitenlandse reizen organiseren. Ik verwacht dat dat een stuk gemakkelijker zal worden. Ook wordt het eenvoudiger om vrienden in het buitenland te bezoeken.
Al eens in een van de EU-lidstaten geweest?
Ja, in Duitsland, Zweden en Finland.
Zou u in een van de EU-lidstaten willen werken?
Nee, absoluut niet. Ik ben geen type om nu eens hier en dan weer daar te werken. Ik ben tamelijk honkvast. Ik heb hier mijn familie en een zoon van zes jaar. Ik wil wel plaatsen in het buitenland bezoeken, contacten leggen en nieuwe vrienden maken. Maar ik heb erg last van heimwee en zou niet langer dan een week van huis willen.
Dit is het derde deel in een serie portretten van nieuwe EU-burgers.