Binnenland

Organisatie betaalt deel politie bij evenementen

Organisatoren van grootschalige commerciële evenementen kunnen een rekening van de politie tegemoetzien als er excessief gebruik is gemaakt van politiemensen. Het gaat onder meer om wedstrijden in het betaald voetbal.

ANP
13 April 2004 17:48Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil maximaal de helft van de kosten van de noodzakelijke politie–inzet terugvorderen van de organisatie. Dat staat in een notitie die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd waarvan de hoofdlijn al in het regeerakkoord stond. Hij komt na de zomer met een wetsvoorstel daartoe.

Er komt een landelijke lijst van dit soort evenementen waar zoveel politie wordt ingezet dat de balans tussen baten en lasten zoek is. Remkes vindt de doorberekening geen zelfstandig instrument op zich, want politiezorg is niet te koop. Hij ziet het als een aanvullend instrument waarbij afspraken met de organisatie van het evenement worden gemaakt die tot doel hebben tot minder politie te komen. Volgens een woordvoerder van Remkes is nog niet precies bekend welke evenementen in aanmerking komen voor de doorberekening.

De bewindsman beraadt zich verder nog op variabele rekeningen. Als een organisatie zelf bijvoorbeeld veel werk ervan maakt om de politie–inzet terug te dringen, kunnen ze een lagere rekening krijgen. De doorberekening heeft niets te maken met de bevoegdheden van burgemeesters om evenementen te verbieden als zij denken dat de openbare orde aangetast wordt.

Het kabinet vindt het niet nodig brandweerkosten door te berekenen maar bekijkt nog of dat wel mogelijk is voor de geneeskundige hulpverlening.

Pinkpopbaas Jan Smeets zegt dat de plannen geen gevolgen hebben voor zijn festival, omdat Pinkpop zelf zowel beveiliging als geneeskundige hulp organiseert. Verder betaalt Pinkpop jaarlijks zo’n 90.000 euro aan de gemeente Landgraaf voor overlast buiten het terrein.

Overigens vindt Smeets de nieuwe voorstellen onzinnig. „We betalen 35 procent vennootschapsbelasting uit de opbrengst van Pinkpop. Dat geld is er toch ook voor politie–inzet! Bovendien heeft Paars II plannen in deze richting verworpen. Zo creëer je een onbetrouwbare overheid; zo kun je geen beleid maken."

Smeets vreest dat de plannen de doodsteek zijn voor de helft van de grote evenementen in Nederland, die dan onbetaalbaar worden. „En waar gaan die mensenmassa’s dan hun vertier zoeken", vraagt hij zich af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer