Economie

Boeren: Roep noodweer uit tot nationale ramp

SOMEREN (ANP). De zuidelijke boerenorganisaties ZLTO en LLTB willen dat de overheid het noodweer dat vorige week een enorme ravage aanrichtte in grote delen van Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, uitroept tot nationale ramp. Zo’n stap vergroot de mogelijkheden om de getroffen boeren te helpen, denken zij.

27 June 2016 19:36Gewijzigd op 16 November 2020 04:33
„Wat hier vorige week gebeurd is, kan zeker tot ramp worden bestempeld.” beeld ANP
„Wat hier vorige week gebeurd is, kan zeker tot ramp worden bestempeld.” beeld ANP

„Wat hier vorige week gebeurd is, kan zeker tot ramp worden bestempeld”, zei LLTB-voorzitter Léon Faassen. „En het is nog niet voorbij want het regent nog steeds. Veel ondernemers hebben hulp nodig om hun bedrijf te redden, anders gaan ze letterlijk kopje onder.”

Extreem noodweer met hagelstenen zo groot als tennisballen zorgde eind vorige week voor een golf van vernieling in de regio, die toch al de hele maand met wateroverlast kampt. Van veel stallen en kassen is bijna geen dakdeel meer heel en veel gewassen liggen te verpieteren in de met water verzadigde akkers.

Het noodweer heeft veel meer schade veroorzaakt dan tot nu toe gedacht, meldden de boerenorganisaties eerder op de dag. Alleen al in Someren, vlak bij Eindhoven, worden de kosten door getroffen boeren en tuinders geraamd op een half miljard euro. Eerder schatte de ZLTO de schade in heel Brabant op minstens 100 miljoen euro.

Bij agrarische verzekeraars is volgens het Verbond van Verzekeraars inmiddels voor zo’n 130 miljoen euro aan claims binnengekomen, van boerenbedrijven uit met name Limburg en Noord-Brabant. In deze eerste schatting van de koepelorganisatie zijn geen particuliere schades meegenomen.

Het probleem is dat veel van de getroffen ondernemers zich niet goed hebben verzekerd tegen dit enorme weersgeweld. De boeren willen daarom dat de overheid ook meebetaalt aan de herstelwerkzaamheden. Gevreesd wordt dat zonder financiële hulp uit Den Haag of Brussel mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan.

De boerenorganisaties zijn ook in gesprek met de waterschappen over hoe het water in de toekomst beter kan worden afgevoerd. En met banken wordt gesproken over mogelijke overbruggingskredieten voor getroffen boeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer