PerspectieF-voorzitter Van der Zande: Strijden voor behoud christelijke waarden
APELDOORN. De jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, heeft zaterdag Jarin van der Zande (23) gekozen tot voorzitter. „Onze kerntaak is te laten zien waarom het zo verschrikkelijk belangrijk is dat we onze christelijke waarden behouden.”
De student crime science in Enschede was al twee jaar bestuurslid van PerspectieF. Daarnaast is hij jeugdleider voor tieners in de christelijke gereformeerde kerk in Apeldoorn.
Waarom had je je gekandideerd?
„Met de komende Kamer- en gemeenteraadsverkiezingen als kapstok zie ik veel mogelijkheden om PerspectieF te laten groeien. Het is, zeker in deze tijd, belangrijk dat er christelijke jongeren zijn die zeggen waar ze voor staan.”
Wat heb je met christelijke politiek, en met de CU in het bijzonder?
„Paulus spreekt stadhouder Felix in Handelingen 24 vanuit zijn geloof aan op de taak van de overheid. Dat is de kern van christelijke politiek: in deze samenleving van verschillende mensen iets van Gods liefde laten zien.
Het geloof is ook mijn drijfveer om iets te betekenen voor anderen in onze samenleving. De CU wil dat ook: opkomen voor iedereen die dat zelf niet kan, zonder daarin onderscheid te maken in achtergrond of geloof.”
Hoe moeten de partij en PerspectieF dat doen?
„Onze grondhouding moet zijn dat we niemand zomaar wegschuiven en dat we voor iedereen dezelfde rechten en plichten laten gelden. Dat betekent soms ook dat we ruimte geven aan ideeën waar we het zelf niet mee eens zijn. En dat we bereid zijn om ons dienstbaar op te stellen.
Dat is niet hetzelfde als over je heen laten lopen. Alle christelijke partijen moeten juist actiever en gezamenlijk strijden voor het behoud van christelijke waarden in de samenleving.”
Waarom is dat nodig?
„We zien dat er de laatste tijd veel liberale voorstellen door worden gedrukt die wat weg hebben van een gecoördineerde aanval op christelijke wetten. De JOVD, de jongerentak van de VVD, wil bijvoorbeeld dat het niet langer mogelijk is om een identiteitsgebonden school te beginnen.
Dat liberale geluid sluit mensen uit. Er is straks geen diversiteit meer. Wij zien die juist als een verrijking. En maken ons daar sterk voor. Daarom ga ik het debat opzoeken. Wij moeten veelvuldig naar buiten treden met onze politieke ideeën.”
Hoe gaan jullie de moederpartij scherp houden?
„De politieke realiteit lijkt steeds vaker een rol te spelen bij het innemen van standpunten. Logisch dat de partij er rekening mee houdt dat ze in een coalitie kan komen. Maar soms moet je gewoon heel principieel zijn. Rond het kinderpardon bijvoorbeeld. Wij zullen echt dwars gaan liggen als we het ergens niet mee eens zijn. Maar ook schouder aan schouder met de partij optrekken in de verkiezingscampagnes.”